Održan prekogranični sastanak partnera IPA projekta

Direktor Nacionalne turističke organizacije (NTO), Saša Radović naveo je da je osnovni cilj projekta poboljšanje promocije i valorizacije kulture i jačanje na održiv način
0 komentar(a)
Saša Radović, Foto: Boris Pejović
Saša Radović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.02.2014. 15:06h

Regionalni prekogranični sastanak u okviru Jadranskog IPA projekta Udruženo djelovanje u promociji održivog razvoja turizma – Turgrate2 održan je danas u Podgorici, u cilju promocije i valorizacije kuture i agro-prehrambenih proizvoda.

Direktor Nacionalne turističke organizacije (NTO), Saša Radović naveo je da je osnovni cilj projekta poboljšanje promocije i valorizacije kulture i jačanje na održiv način konkurentnosti turističke destinacije Jadrana.

Ukupna vrijednost projekta je 2,5 miliona eura, od čega je za Crnu Goru namijenjeno 450 hiljada eura.

On je objasnio da su kroz Turgrate2 do sada sprovedene aktivnosti kao što je popis kulturne baštine i kartografsko mapiranje lokaliteta Duklje, muzeja Marka Miljanova – Medun i starog grada Bara.

Na prostoru Glavnog grada je postavljena signalizacija koja ukazuje na te vrijedne lokalitete.

“U narednom periodu, biće urađene njihove virtuelne ture i integrisane na sajtu www.turgrate2.eu. U okviru zajedničkih aktivnosti identifikovana je kružna biciklistička tura za sve zemlje partnere za koju je napravljena brošura sa mapom ali i postavljena ključna signalizacija”, navodi se u saopštenju.

Pored NTO-a i Lokalne turističke organizacije Bara (LTO) iz Crne Gore, projektni partneri su iz Albanije, Grčke i Italije.

“Kroz projekat su realizovane četiri umjetničke izložbe i četiri muzička koncerta izvorne muzike u Italiji, Tirani, Grčkoj i u Baru, što je imalo za cilj prekograničnu razmjenu umjetničkih djela i upoznavanje sa kulturom zemalja koje učestvuju u projektu”, rekli su iz NTO-a.

Urađena je i studija izvodljivosti tri nova turistička proizvoda za biciklizam, kulturu i enogastronomiju, i uveden je prvi ekološki standard priznat od EU - Ekolabel za tri smještajna kapaciteta u Crnoj Gori.

Do kraja projekta se, kako su rekli iz NTO-a, očekuje izrada projekta o poboljšanju pristupačnosti spomenicima kulture i turističkim lokacijama za osobe ograničenih mobilnosti na osnovu koji će biti urađene intervencije na terenu.

Direktor Turističke organizacije Bara, Neda Ivanović je navela benefite koje je Opština Bar imala kroz promociju održivog turizma putem predstavljanja na specijalizovanim turističkim sajmovima WTM London, ITB Berlin i Geteborg TUR.

Ona je najavila skoru dopunu turističke signalizacije Bara kroz takozvani nulti kilometar, prvi u regionu, u vidu interesantne skulpture od koga će se mjeriti udaljenost od ostalih gradova.

Gradonačelnik Opštine Mesanja, Franco Scoditti zadovoljan je zbog koncepta strategije koja je zajednički dogovorena i uspješno implementirana na svim nivoima.

Na sastanku je bilo riječi o postignutim rezultatima tokom proteklih 36 mjeseci projekta kao i o aktivnostima planiranim u narednom periodu, poput inovativnog softver sistema za racionalizaciju i poboljšanje kvaliteta turističkih javnih usluga, o čemu su govorili savjetnik za evropsku politiku Opštine Nardo, Flavio Maglio i savjetnik za zanatske i proizvodne djelatnosti Opštine Latiano, Tommaso Cavallo.

Bonus video: