Damen i Fincantieri se javili na tender za Brodogradilište

Rok za podnošenje dokumentacije za pretkvalifikciono učešće za kupovinu većinskog državnog paketa akcija Brodogradilišta ističe u ponedjeljak
3 komentar(a)
Brodogradilište Bijela, Foto: Arhiva "Vijesti"
Brodogradilište Bijela, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.02.2014. 12:14h

Holandska kompanija Damen i italijanska Fincantieri zainteresovane su za kupovinu Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj, saznaju “Vijesti”.

Te dvije kompanije za sada su podnijele dokumentaciju kojom se dokazuje ispunjenost kvalifikacionih kriterijuma za učešće na javnom pozivu, potvrđeno je u Tenderskoj komisiji.

Rok za podnošenje dokumentacije za pretkvalifikciono učešće za kupovinu većinskog državnog paketa akcija Brodogradilišta ističe u ponedjeljak. Tada će se ozvaničiti koje su kompanije stekle uslov da učestvuju na tenderu. Ponude će moći da dostavljaju do 15. aprila u podne.

Tokom prošle godine pominjano je da bi kanadski biznismen Piter Mank, vlasnik tivatskog Porto Montenegra, mogao sa Damenom da učestvuje u privatizaciji Brodogradilišta. Tada do saradnje nije došlo jer nije objavljen tender.

U 38 brodogradilišta širom svijeta koja posluju u sastavu Damena grade se i remontuju svi tipovi brodova. Oni su nekoliko puta obilazili brodogradilište u Bijeloj.

“Iako smo velika međunarodna grupacija koja posluje u 120 država svijeta, mi smo i dalje kompanija u porodičnom vlasništvu sa velikim respektom prema našoj pomorskoj baštini i tradicionalnim porodičnim vrijednostima koje su nam prioritet”, piše na sajtu Damena koga su 1927. godine osnovala braća Jan i Marinus Damen.

Na sajtu kompanije Fincantieri, koja je pod kontrolom Fintecne u vlasništvu italijanskog Ministarstva ekonomije, piše da je svjetski lider u izgradnji kruzera, velikih feri brodova i megajahti. Bave se takođe i gradnjom trgovačkih brodova, vojnih brodova i podmornica, zatim naftnih platformi i ostalih plovnih jedinica koje su potrebne u naftnoj industriji. Pominjalo se da su i oni u krizi zbog situacije na tržištu brodogradnje.

Italijanska Fincantieri, sa sjedištem u Trstu, postoji od 1959. godine. Bave se, prema podacima sa sajta kompanije, projektovanjem i izgradnjom kompleksnih brodova, kao što su trgovačka i pomorska plovila, trajekta i megajahti. Kada je remont u pitanju Fincantieri pruža usluge širom svijeta.

Ispunjenost kvalifikacionih kriterijuma za crnogorsko brodogradilište ocjenjivaće se do 5. marta. Nakon toga će komisija uputiti poziv za učešće na tenderu za prodaju 61,57 odsto državnih akcija Brodogradilišta.

Bonus video: