Knežević bi lakše uslove za Meljine

Ne zna se ni ko je nadležan da kontroliše da li je kupac bolnice ispunio investicione i ostale obaveze iz ugovora
100 pregleda 16 komentar(a)
Duško Knežević, Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Duško Knežević, Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.02.2014. 19:44h

Osim promjene kupoprodajnog ugovora za bolnicu u Meljinama o smanjenju prosječne zarade, Atlas grupa biznismena Duška Kneževića tražila je od Savjeta za privatizaciju da odobri da im se ulaganje računa od dobijanja nove građevinske dozvole.

Najavljeno je iniciranje izmjena planske dokumentacije za kompleks Meljine.

“Vijestima” je u Vladinom Savjetu potvrđeno da je to zahtijevao konzorcijum sa kojim je u junu 2008. potpisan ugovor o kupoprodaji jedne od najznačajnijih crnogorskih zdravstvenih institucija.

“Savjet 27. janaura nije razmatrao zahtjev kupca bolnice jer prije toga treba da pokušaju da se dogovore sa zaposlenima o Kolektivnom ugovoru. O traženom treba da se izjasni i Ministarstvo finansija sa kojim je potpisan ugovor”, rečeno je u Savjetu na čijem čelu je premijer Milo Đukanović.

Zaposleni u bolnici Meljine nezadovoljni su nakon saznanja da je menadžment Atlas grupe tražio izmjene kupoprodajnog ugovora. Kupac se obavezao da će poštovati Kolektivni ugovor do 2017. koji, između ostalog, garantuje prosječnu bruto platu od 850 eura. Sada bi da plate usklade sa granskim kolektivnim ugovorom da bi bile niže.

U Sindikatu tvrde da su im plate od aprila prošle godine umanjene za 24 odsto u odnosu na iznos zagarantovan kolektivnim ugovorom. U Atlas grupi smanjenje zarada pravdali su ekonomskom krizom. Tvrde i da je broj osiguranih lica koja koriste usluge bolnice u Meljinama drastično opao, a samim tim i prihodi.

Obaveza vlasnika bila je da 50.000 kvadrata zemljišta na samoj obali mora, sa 19 objekata, plati 25 miliona. Tu su prošli jeftinije jer su akcije državi platili obveznicama.

Ugovoreno je da za sedam godina investiraju 119,4 miliona eura, a do sada nijesu ispunili najavljena godišnja ulaganja.

"Vijesti" su ljetos provjeravale preko Savjeta za privatizaciju, Ministarstva finansija, čiji je tadašnji ministar Igor Lukšić potpisao ugovor za bolnicu, Ministarstva zdravlja kao i Vladinog Biroa za odnose sa javnošću, ali nijesu dobile odgovor ko je nadležan za kontrolu privatizacije i da li je iko kontrolisao investicioni plan i druge obaveze kupca kompleksa u Meljinama.

Iz Savjeta za privatizaciju su odgovorili da je nadležno Ministarstvo finansija, iz tog resora su saopštili da su nadležni Savjet i Ministarstvo zdravlja, a iz Ministarstva zdravlja da je Ministarstvo finansija.

Koliko je trebalo uložiti po godinama

Prema ugovorenim obavezama kupac je trebalo u 2008. da investira 11,2 miliona, u 2009.22,7 miliona, 2010. 18,5 miliona, 2011. 17 miliona, a u 2012. čak 30 miliona eura.

Prošle i ove godine investicije treba da iznose po 10 miliona.

Do sada je najviše trebalo biti uloženo u objekat kardiohirurgije, plastične hirurgije i dijagnostike i to 60 miliona, i još po 10 miliona prošle i ove godine.

Do sada je trebalo da bude završena adaptacija rehabilitacionog smještaja, rekonstruisan objekat hirurgije i izgrađen objekat otorinolarinologije.

U infrastrukturu i instalacije trebalo je biti uloženo pet miliona, u Institut pomorske medicine milion, a u razne adaptacije i uređenja još 3,6 miliona.

Bonus video: