"Vijesti": Demantovali smo period koji je ministar pominjao

Kako je ministar upoređivao period prvih 12 mjeseci svog ministrovanja, „Vijesti“ su koristile taj podatak Monstata
95 pregleda 7 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Zoran Đurić
Petar Ivanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.02.2014. 13:22h

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović je u decembru prošle godine kazao da je broj zaposlenih u poljoprivredi za godinu dana povećan za 1.080, zbog toga su „Vijesti“ koristile Monstatove podatke o broju zaposlenih u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu iz decembra 2013. u odnosu na decembar 2012. Te Monstatove brojke govore da je broj zaposlenih u ovom sektoru smanjen za 113, a ne povećan za 1.080, što Monstat nije ni sada demantovao.

U istom tekstu bio je naveden i drugi način obračuna prema „prosječnoj godišnoj zaposlenosti“ koju pominje Monstat, prema kojima je u 2012. broj zaposlenih u poljoprivredi bio 2.505, a da je u 2013. porastao na 2.771 ili za 266. I u ovom slučaju ministru nedostaje 814 radnika zaposlenih u njegovom resoru.

Kao što je i bilo navedeno u tekstu, što i ovim reagovanjem potvrđuje Monstat, prosječna godišnja zaposlenost u 2013. je veće u odnosu na brojku iz decembra iste godine zbog velikog broja sezonskih radnika u poljoprivredi tokom ljeta.

Međutim, kako je ministar upoređivao period prvih 12 mjeseci svog ministrovanja, dakle decembar 2013. u odnosu na decembar 2012. „Vijesti“ su koristile taj podatak Monstata.

Zavod za statistiku Monstat je jedina državna institucija za obradu statističkih podataka i jedino njeni podaci se po zakonu smatraju istinitim. Ova institucije je imala obavezu da reaguje kada je ministar saopštavao svoje podatke i da mu kaže da oni nijesu tačni.

Podsjećanja radi, ministar Ivanović je za 12 mjeseci svog rada na svojim konferencijama za medije čak četiri puta tvrdio da Monstatovi podaci nijesu tačni. Žalio se na popis poljoprivrede, podatke o izvozu hrane, saopštavao drugačije podatke o otkupu mlijeka i sada o broju zaposlenih u poljoprivredi. Monstat ni jednom nakon tih slučajeva nije reagovao javnim saopštenjem.

Bonus video: