Kalač o troškovima banaka: Kamate treba da budu i niže

„Očekuje se da ove obaveze neće izazvati povećenje ukupnih troškova koji ulaze u obračun efektivne kamatne stope"
87 pregleda 2 komentar(a)
Halil Kalač, Foto: Arhiva "Vijesti"
Halil Kalač, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.02.2014. 16:31h

Bankarski ombudsman Halil Kalač rekao je da će Zakon o potrošačkim kreditima prouzrokovati bankama veće troškove, ali da se očekuje da oni neće izazvati veće efektivne kamatne stope.

On je ukazao da su kamate i sada visoke i da očekuje pad u 2014.

Kalač je “Vijestima” objasnio da su veći troškovi mogući zbog naknade kreditnom posredniku koja ulazi u obračun efektivne kamatne stope, davanja ponude na propisanom obrascu potrošaču, obaveznog obavještenja podnosiocu zahtjeva za kredit o odbijanju tog zahtjeva.

Trošak za banke može biti veći i zbog dostavljanja najmanje jednom mjesečno izvještaja o stanju i prometu na računu po osnovu dozvoljenog prekoračenja i izvještaja po nedozvoljenom (prećutno prihvaćenom) prekoračenju, kao i obavještenja o promjeni kamatne stope.

„Očekuje se da ove obaveze neće izazvati povećenje ukupnih troškova koji ulaze u obračun efektivne kamatne stope. Primjena tog zakona ne bi trebalo da dovede do povećanja kamatnih stopa na potrošačke kredite i povećanja naknada koje su za njih vezane”, istakao je Kalač. On je naveo da bi svaki dalji rast kamatnih stopa i ukupnih troškova za potrošačke kredite, dodatno opteretili budžet građana i ugrozili njihov životni standard.

Zakon o potrošačkim kreditima počeo je da se primjenjuje 1. februara. Najvažnija novina je da banke moraju klijentima dati precizne i jasne podatke o kreditu na jedinstvenom obrascu za sve. Potrošač koji je uzeo kredit mora biti obaviješten o povećanju kamate ili novim naknadama, dok u slučaju prijevremene otplate neće morati da plati sve troškove.

Teret za porodični budžet

Kako je dodao Kalač, jasne su ocjene da su kamatne stope u bankarstvu Crne Gore visoke i za privredu i za stanovništvo, kao i da su više nego u EU i nekim zemljama u okruženju.

„Očekuje se pad kamatnih stopa u 2014. godini u kreditiranju oba sektora. Visoke kamatne stope na kredite stanovništvu značajno opterećuju porodični budžet i ugrožavaju životni standard građana. Visoke kamatne stope u sektoru stanovništva naročito su prisutne kod minusa po tekućem računu i nenamjenskih kredita”, naveo je Kalač.

Bonus video: