Takse na pušenje: Ne uzima se odmah 5.000 eura

Radulović je naglasila da su izmjene Zakona o taksama o upotrebi duvanskih proizvoda usvojene bez najave
0 komentar(a)
cigarete, pepeljara, Foto: Shutterstock.com
cigarete, pepeljara, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.02.2014. 16:28h

Inspektor je prvo trebalo da ukaže na nepravilnost i da rok vlasniku ugostiteljskog objekta da preda prijavu za taksu na upotrebu duvanskih proizvoda, a ne da odmah izriče kaznu od 5.000 eura. To je kazala generalna sekretarka Unije poslodavaca Suzana Radulović.

Kafana “Balkan” u naselju Rakonje u Bijelom Polju kažnjena je 29. januara sa 4.000 i vlasnik-odgovorno lice sa još 1.000 eura jer nije predao prijavu za obračun takse na upotrebu duvanskih proizvoda, a inspektor je utvrdio da su gosti pušili cigarete. Ovo je prva poznata kazna za ovaj prekršaj nakon stupanja na snagu izmjene zakona od 1. januara ove godine.

Radulović je naglasila da su izmjene Zakona o taksama o upotrebi duvanskih proizvoda usvojene bez najave pred samu Novu godinu sa rokom da svi ugostiteljski objekti, bez obzira da li dozvoljavaju pušenje ili ne, predaju prijave do 15. januara iako je većina dana u tom roku bila neradna.

“Ako već Ministarstvo finansija i Poreska uprava nisu obavijestili ugostitelje da im mijenjaju način obračuna, površinu na koju se obračunava taksa i rokove za prijavu, morale su inspekcije da imaju obzira prilikom prvih kontrola. Trebalo je prvo da ukažu na nepravilnost i ostave rok da ugostitelj preda prijavu, a ne da odmah pišu kaznu. Ovo naročito zbog toga što se radi o veoma visokim kaznama, naročito za male radnje. Shvatila sam da je riječ o malom ugostiteljskom objektu u predgrađu Bijelog Polja, kojem možda treba i nekoliko mjeseci da bi imao promet od 5.000 eura. Za takve radnje ova kazna može biti kraj biznisa”, navela je Radulović.

Ona je ponovila stav Unije da kazne ne mogu biti iste i za male i za velike kompanije.

Mora li kazni biti koliko i kontrola?

“Shvatila sam da je inspektor došao drugim povodom, a da je kaznu izrekao za ovaj prekršaj. Bojim se da nam to pokazuje da je možda inspektorima naloženo da prilikom kontrola moraju pronaći neki prekršaj”, istakla je Radulović.

Na sajtu budiodgovoran.me navedeno je da je prijavljeno neizdavanje fiskalnih računa.

Bonus video: