Bazeni crvenog mulja za 10 dana Ukrajincu

Denkovič tvrdi da već pravi planove za buduću fabriku, planira i izgradnju pogona za preradu aluminijuma
192 pregleda 2 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
Kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.02.2014. 17:09h

Vlasnik kompanije Politropus Alternativa Roman Denkovič, čija je ponuda za dio imovine Kombinata aluminijuma prihvaćena, očekuje da će do kraja naredne sedmice biti potpisan ugovor sa stečajnom upravom KAP-a.

Politropus će kupiti dva bazena crvenog mulja, za koji je ponudio 100.000 eura, ruinirani objekat bivšeg Instituta za istraživanje i razvoj aluminijuma u KAP-u (200.000 eura), kao i zemljište u Spužu gdje je bila bivša ciglana, za 150.000 eura.

“Neophodno je samo još da se pravno uredi procedura i razdvoji pokretna od nepokretne imovine. Potpisivanje ugovora očekujem do kraja naredne sedmice”, rekao je Denkovič “Vijestima”.

On tvrdi da je počeo sa pripremama za najavljenu investiciju koja se odnosi na izgradnju fabrike građevinskog materijala od crvenog mulja kojeg je KAP do sada u knjigama vodio kao potencijalno opasan otpad. Planira i izgradnju pogona za preradu aluminijuma.

“Rade se planovi za obezbjeđenje i sanaciju hale bivšeg Instituta za istraživanje i razvoj aluminijuma, kao i projektni plan za izgradnju potpuno novog objekta u Spužu, za šta će nam trebati 2-3 mjeseca”, dodao je Denkovič.

On je ranije najavio da će u drugoj polovini ove godine pokrenuti preradu aluminijuma, a potom i graditi fabriku za reciklažu otpada i proizvodnju tri vrste građevinskog materijala.

Ovaj ukrajinski biznismen najavio je da ima namjeru da u ove projekte uloži 50 miliona eura i zaposli 300 radnika.

Denkovič za 1,9 miliona eura kupuje Fabriku prerade aluminijuma, Fabriku felgi u Kučima za 100 hiljada eura i dio Fabrike tapeta u Beranama (tri kotla sa instalacijama za potrebu proizvodnje vodene pare) za 5.000 eura.

Ta imovina je dio Prerade u stečaju, zavisnog društva u stopostotnom vlasništvu KAP-a.

Bonus video: