Proizvodnja zdrave hrane šansa za razvoj Kuča

Ovo područje ima izvanredne uslove za razvoj vinogradarstva, stočarstva, voćarstva, pčelarstva i sakupljanje ljekovitog bilja
77 pregleda 0 komentar(a)
Hrana, Foto: Shutterstock
Hrana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.02.2014. 18:07h

Proizvodnja zdrave hrane i povezivanje sa turističkom privredom šanse su za razvoj Kuča, ali je prethodno neophodno riješiti problem loše infrastrukture, ocijenjeno je na sastanku ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petra Ivanovića, sa mještanima kučkih sela.

Iz Ministarstva poljoprivrede je saopšteno da su članovi Fonda za razvoj Kuča „Marko Miljanov“, predstavnici mjesnih zajednica Ubli, Fundina, Doljane i mještani kučkih sela, na sastanku sa Ivanovićem, kazali da su svjesni da poljoprivredni potencijali tog krajanijesu ni blizu iskorišćeni, ali da imaju volju da proizvode više i kvalitetnije, uz podršku države u rješavanju osnovnih infrastrukturnih pitanja.

Oni su naveli i da to područje ima izvanredne uslove za razvoj vinogradarstva, stočarstva, voćarstva, pčelarstva i sakupljanje ljekovitog bilja.

Na sastanku je ocijenjeno i da će gradnja druge faze vodovoda u mjesnoj zajednici Ubli, za koju je Ministarstvo poljoprivrede ove godine opredijelilo finansijsku podršku, omogućiti bolji život za 270 domaćinstava u mjestima Liješta, Dučići i Medun, ali i šansu za brži razvoj poljoprivrede na tom području.

Završetak vodovoda bi, kako je saopšteno, moglo od područja koje je od glavnog grada udaljeno 20 kilometara napraviti predgrađe, dok će bolji uslovi podstaći ljude da se vraćaju selu, obrađuju zemlju, obnavljaju i unaprjeđuju vinograde i drže više stoke.

Ivanović je kazao da su nova radna mjesta, povećanje proizvodnje i poboljšanje kvaliteta poljoprivrednih i prehramabenih proizvoda ono čemu se teži i što je prepoznato u mjerama Agrobudžeta za ovu godinu.

"U Programu podsticanja projekata u vodoprivredi, već je definisana podrška gradnji sekundarnog vodovoda na Ublima. Pomogli smo nasipanje puta na dvije lokacije, ali ne možemo podržavati nasipanje istih puteva svake godine", rekao je Ivanović.

On smatra da je potrebno kvalitetnije pripremiti projekte kako bi se trajno riješili problemi seoskih puteva i napravili sistemi za navodnjavanje.

Na sastanku je bilo riječi i o konkrenim prijektima unaprjeđenja pčelarstva, obnavi ovčarstva i kozarstva, proizvodnji mlijeka i sira, vina i rakije, sakupljanju ljekovitog bilja, posebno pelina, i načinima kako da se bolje povežu poljoprivredni i turistički potencijali, posebno u Kučkim planinama.

Ivanović je mještanima Kuča sugerisao da se udružuju i iskoriste mogućnost podrške države u dobijanju oznake kvaliteta ili geografskog porijekla za svoje proizvode, kao što je to učinjeno za pljevaljski ili kolašinski sir.

"Zaštita proizvoda bi dovela do podizanja konkuretnosti na domaćem tržištu, povećala tražnju turista i prepoznatljivost područja Kuča", saopštio je Ivanović.

Bonus video: