Najviše zahtjeva za građevinarstvo i ugostiteljstvo

“Razlozi većeg broja podnešenih zahtjeva poslodavaca za izdavanje radnih dozvola je uobičajena pojava na početku godine”
0 komentar(a)
Zavod za zapošljavanje, Foto: Luka Zeković
Zavod za zapošljavanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.02.2014. 13:43h

U Crnoj Gori je ove sedmice izdato skoro 1,32 hiljade radnih dozvola nerezidentima, 2,4 puta više nego prošle, a najviše zahtjeva odnosilo se na djelatnosti iz sektora građevinarstva i ugostiteljstva, saopšteno je iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

Predstavnici ZZZ kazali su agenciji Mina-business da je, pored građevinske i ugosititeljske oblasti, najviše zahtjeva za izdavanje dozvola bilo iz stručne, naučne i inovaciono-tehničke djelatnosti i to za područje Podgorice i primorja, odnosno Bara i Budve.

Prema posljednjem sedmičnom izvještaju ZZZ o nezaposlenosti, od početka godine izdato je 1,32 hiljade radnih dozvola nerezidentima, 756 više nego u prošloj sedmici.

“Razlozi većeg broja podnešenih zahtjeva poslodavaca za izdavanje radnih dozvola je uobičajena pojava na početku godine”, rekli su iz ZZZ.

Poslodavci koji imaju potrebe i ugovorene poslove i planirane aktivnosti koriste, kako je objašnjeno, početak godine da završe te administrativne poslove, kako bi ispoštovali zakonske obaveze.

“Moguće je da je i najava promjene Zakona o zapošljavanju i radu stranaca, od sredine ove godine, doprinijela da se kod poslodavaca pojavi bojazan da će uslovi biti zahtjevniji”, naveli su predstavnici ZZZ.

Oni su dodali da je moguće da su zbog toga mnogi poslodavci željeli da završe procedure po važećem Zakonu.

Bonus video: