Gvozdenović: Sve ćemo učiniti za investicije

Ministar turizma obišao Porto Montenegro i najavio dalje „skidanje gaća“ države graditeljima stanova na obali
51 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2014. 15:08h

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović sa prvim saradnicima Predragom Jelušićem i Daliborkom Pejović, obišao je danas nautički centar i naselje Porto Montenegro u Tivtu gdje je razgovara sa izvršnim direktorom kompanije „Adriatic Marinas“ Oliverom Korletom i čelnicima Porto Montenegra.

Uprkos kiši, Gvozdenović je u pratnji Korleta obišao gatove Porto Montenegra na kojima ovih dana najmanje ima super i mega jahti za koje je ta marina izgradjena, rezidencijalno-poslovne zgrade u kojima su stanovi većinom prazni jer vlasnici ne dolaze zimi, te gradilište kondo-hotela „Regent“.

„Ovo će biti vrlo važna godina u već dugotrajnom partnerstvu naših investitora sa Vladom i narodom Crne Gore – otvorićemo naš „Regent“ hotel u avgustu što će biti završni korak u tranziciji Tivta od idustrijskog grada sa velikom tradicijom do turističke destinacije sa sjajnom budućnošću.“- kazao je Korlet nakon što je Gvozdenovića upoznao sa aktuelnim projektima koji se odvijaju u tivatskoj marini i naselju sa stanovima za prodaju na tržištu.

Korlet i Gvozdenović (FOTO: SIniša Luković)

Na insistiranje novinara da saopšti koliko će od preostale površine nekadašnjeg Arsenala biti iskorišteno za hotele, a koliko za stanogradnju, Korlet je istakao da će i na preostalim površinama biti nastavljena gradnja rezidencijalno-poslovnih zgrada kakvih već ima pet i u kojima je, po njegovim riječima, omjer stambenih i turističko-komercijalnih sadržaja pola-pola.

„Ovo je projekat je na pravi način promovisao Crnu Goru kao zemlju koja je sa industrijskih, prešla na projekte razvoja visokog turizma. Razvoj ovog projekta veoma je važan za ukupni turistički razvoj Crne Gore. Ove i naredne godine ovdje će se investirati po 40 miliona eura i otvaraće se nova radna mjesta i zajednički treba da radimo ne samo na jačanju ljetnje, već i zimske turističke sezone.“- ocijenio je Gvozdenović koji je juče nautičko naselje Pitera Manka nazivao pravim imenom Porto Montenegro, a ne netačno „Port of Montenegro“kako ga je kontinuirano zvao prilikom svoje posljednje službene posjete prije dvije godine.

Kao ni na većinu ostalih pitanja novinara, ministar nije decidno odgovorio na pitanje „Vijesti“ jesu li ga domaćni upoznali sa brojem stanovnika-turista koji trenutno, u zimskoj serzoni, boravi u praznim privatnim stanovima u Porto Montenegru. Odstupanja od dosadašnjeg ekonomskog koncepta čiji je produk i Porto Montenegro, neće biti.

Jako je važno da imamo „tople krevete“ – krevete koji su puni tokom čitave godine, a ne da li je neko vlasnik cijelog ili odredjenog dijela nekog hotela

„Crna Gora je atraktivna investiciona destinacija na kojoj svoj kapital plasiraju investitori iz 107 zemalja svijeta, ali smatramo da trebamo dodatno da poboljšavamo svoj ambijent za nova investitora zvbog toga što je jaka konkurencija u čitavom regionu.Treba da primjenjujemo najbolju svjetsku praksu ali i da tražimo nova, inventivna riješenja koj treba da stvore uslove za nove investicije.“- kazao je Gvozdenović napominjući da će država ukinuti obavezu plaćanja komunalija, stimulisati gradnju kondo-hotela iako se oni svode na izdavanje nečijih privatnih stanova, a neće uvesti ni naplatu boravišne takse za bogate nautičare na jahtama što već odavno traže Turističke organizacije Tivta i Kotora.

„Naši predlozi će uvjek biti usmjereni u podsticajima i podršci da budu što manja finasijska opterećenja za svakog turistu koji dođe u Crnu Goru.Složili smo se da što se i nekretnina i turizma tiče, treba dodatno raditi na nekim podsticajima koji treba da obezbijede da nekretnine koje se nalaze na prostoru Crne Gore, budu bolje korišćene. To su programi poboljšanja dostupnosti Crne Gore i obogaćivanja kalendara manifestacija u zimskim mjesecima.

Moramo tražiti i nove forme investiranja, zato su u pripremi zakonska riješenja koja treba da podrže projekte vezane za mix-use resorte, hibridne i kondo-hotele.“-kazao je Gvozdenović najavljujući još jedno mijenjanje planske dokumentacije da se udovolji zahjtevu „Qatari Diara“ da na Plavim horizontima umjesto planiranog velikog luksuznog, gradi osjetno manji kondominijum-hotel i više vila za prodaju na tržištu.

„Ako bilo koja vlansnčka struktura, podijeljeno ili frakcionisano vlansištvo, može da ubrza realizaciju odredjene investicije, taj će projekat dobiti podršku Ministastva turizma. Jako je važno da imamo „tople krevete“ – krevete koji su puni tokom čitave godine, a ne da li je neko vlasnik cijelog ili odredjenog dijela nekog hotela. Stoga mi podravamo realizaciju mix-use resorta, hibridnih i kondo-hotela. Nema dovoljno interesovanja za realizaciju klasičnih velikih hotela na ovom području, zato što je rok za povrat tih investicija dug, a važno je da on bude oko desetak godina i u tom pravcu se moraju tražiti inovativna riješenja da se podstaknu investicije.“- zaključio je Gvozdenović govoreći u „naselju zatvorenih škura i hladnih kreveta“ kakav je zimi Porto Montenegro.

Korlet: Ključno je da dobijemo Bijelu i ukinemo Brodoremont

Korlet je ministru turizma u nekoliko navrata, skrenuo pažnju na važnost da investitorima i partnerima Porto Montenegra pripadne obližnje brodogradilište Bijela za koje je raspisan tender, kako bi oni tamo ukinuli klasičnu brodoremontnu djelatnost i napravili servisni centar za remont jahti.

„Nautički turizam može značajno smanjiti sezonske oscilacije nivoa turizma u Crnoj Gori, posebno sa strategijom razvoja Porto Montenegra da budemo matična luka za jahte koje će onda ovdje boraviti najveći dio godine. Sa osnivanjem brodogradlišta samo za remont jahti u Bijeloj, pomoći ćete nam da „uhvatimo“ dio velike ekonomske aktivnosti koja se oko jahti „vrti“ i u zimskom periodu.

Vjerujem da je Vlada Crne Gore prepoznala tu veliku šansu za crnogorske gradjane kroz privatizaciju Jadranskog brodogradilišta Bijela koja je u toku.“- objasnio je prvi čovjek Porto Montenegra.

Galerija

Bonus video: