Medojević: Pokušaj Vlade ponavljanje već viđenog korupcionaškog scenarija

"Građani Crne Gore moraju shvatiti da je to još jedan u nizu korupcionaških poslova vrhuške režima", kaže Medojević
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2014. 18:37h

Novi pokušaj Vlade da progura anekse ugovora o zakupu hotela Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže, uz obrazloženje o mogućem pokretanju arbitražnog postupka, ukazuje na ponavljanje već viđenog korupcionaškog scenarija, ocijenio je poslanik Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević.

"Građani Crne Gore moraju shvatiti da je to još jedan u nizu korupcionaških poslova vrhuške režima, koja se u tajnim dilovima sa takozvanim investitrima debelo ugradila u pljačkanje države", rekao je Medojević.

On je pozvao portira u Vrhovnom državnom tužilaštvu da pokrene istragu o korupciji na visokom nivou, pranju novca i organziovanom kriminalu, kako bi se spriječila još jedna namještena arbitraža, koju bi platili građani.

"Pozivam portira, jer vidim da u Vrhovnom državnom tužilaštvu više nema tužioca koji smiju da pokrenu bilo kakav postupak protiv vrha Demokratske partije socijalista (DPS)", objasnio je Medojević.

Ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović, saopštio je danas da bi zakupac hotela Sveti Stefan, Kraljičina plaža i Miločer mogao da pokrene arbitražu ukoliko parlament u drugom pokušaju ne usvoji predloge odluka o prihvatanju aneksa ugovora o zakupu.

On je rekao da će, ukoliko parlament ne usvoji predloge odluka o prihvatanju aneksa ugovora, koje je Vlada u četvrtak ponovo usvojila, na snazi ostati stari ugovor, zbog čega se može desiti da investitor pokrene arbitražu.

Medojević je naveo da Vlada prvo napravi »tajni dil« sa sumnjivim investitorom, da bi se problemi sa dozvolama, detaljnim urbanističkim planom (DUP), kreditima, nečistim papirima i ekonomskom krizom, pojavili u trenutku kada investitor treba da uloži novac.

"Namjerno se kreira neka krizna situacija u kojoj je tobože investitor u velikim porblemima i traži razumjevanje, razne olakšice, subvencije, plaćanja, promjene DUP-a, povećanje gabarita, legalizaciju divlje gradnje, promjene ugovora, otpis dugova i garancije države", rekao je Medojević.

Sve se, kako je dodao, završava fingiranom ljutnjom investitora i prijetnjom arbitražnim sporovima u kojima bi iz budžeta trebalo da plate basnoslovne sume.

Medojević je podsjetio da su poslanici DF-a u raspravi na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet i na plenarnoj sjednici Skupštine više puta upozoravali neodgovorno iznošenje neistina, polusitina, obmanu javnost i nanošenje ozbiljne štete državi i poreskim obveznicima.

Medojević je podsjetio da su poslanici DF-a u raspravi na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet i na plenarnoj sjednici Skupštine više puta upozoravali neodgovorno iznošenje neistina, polusitina, obmanu javnost i nanošenje ozbiljne štete državi i poreskim obveznicima

"Utvrđeno je da Viktor Restis, vlasnik Restis grupe, koja preko Adriatic Propertiesa upravlja Svetim Stefanom, nema nikakve veze sa aneksima i da se, po svemu sudeći, radi o poslu iza kojeg stoji vrh režima, a najvjerovatnije i sam ministar ima određene interse u tom skandaloznom poslu", rekao je Medojević.

On je podsjetio da je Restis uhapšen u Grčkoj zbog pranja novca i zloupoterba preko pola milijarde eura.

Utvrđeno je, kako je saopštio Medojević, i da komisija Ekonomskog fakulteta, koju je angažovala Vlada, nikad nije dala saglasnost na zahtjev investitora da mu se smanji zakup, produži koncesija i omoguće povoljni uslovi.

"Komisija je jasno ukazala da joj nije bio omogućen uvid u poslovne knjige investitora, pa nije bila u stanju da ispita utemeljenost i opravdanost zahtjeva. Dakle, komisija nije dala saglasnost za prihvatanje zahtjeva investita, a ministar je u parlamentu tvrdio suprotno", saopštio je Medojević.

Vlada je na sjednici u četvrtak ponovo Skupštini predložila da prihvati anekse ugovora o zakupu hotela nakon što ih je krajem decembra povukla iz skupštinske procedure.

Vlada je anekse usvojila na sjednici 29. novembra 2012. godine i njima je predviđeno da zakup bude produžen za 12 godina, odnosno sa 30 na 42 godine, a godišnja zakupnina smanji 30 odsto na 1,12 miliona eura.

Period rada hotela aneksima treba da se utvrdi na najmanje osam kalendarskih mjeseci godišnje.

Galerija

Bonus video: