Davidović: Moguće je da preuzmemo Rudnik boksita

Prema njegovim riječima, cilj Neksana je da tom ponudom još jednom pokaže da je odgovorna kompanija i da može pokrenuti Boksite.
68 pregleda 4 komentar(a)
daka davidovic, Foto: Arhiva "Vijesti"
daka davidovic, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 31.01.2014. 12:38h

Vlasnik nikšićke kompanije Neksan, Miodrag Davidović spreman je da od Rudnika boksita otkupljuje godišnje 200 hiljada tona rude, a nije isključije ni mogućnost preuzimanja.

Davidović je agenciji Mina-business kazao da je riječ o minimalnoj količini koja bi se mogla povećati, ukoliko njegova ponuda bude prihvaćena.

“Odgovor na našu ponudu očekujemo danas, a uslov je da nam Boksiti garantuju da preuzeta ruda koju bi lagerovali na rampi Rudnika ne bude zaplijenjena ili nastupi neka druga eventualna situacija koja bi dovela do kršenja postavljenih uslova”, rekao je Davidović.

Prema njegovim riječima, cilj Neksana je da tom ponudom još jednom pokaže da je odgovorna kompanija i da može pokrenuti Boksite.

Na pitanje da li bi nakon ove ponude Neksan mogao i preuzeti Boksite, Davidović je kazao da nije spreman da otpušta višak radnika i obezbjeđuje im socijalni program.

“Ukoliko država zbrine višak na adekvatan način nije isključena ni mogućnost ulaska Neksana u Rudnike boksita”, naveo je Davidović.

Vlasnik Neksana je prije godinu najavio mogućnost preuzimanja Boksita i predložio konkretne modele za oživljavanje Rudnika, pokretanje proizvodnje i upošljavanje oko 200 radnika, ali njegova ponuda nije na vrijeme prihvaćena pa je Davidović odustao.

Neksan je ponudu za izlazak Boksita iz krize dao u tri varijante.

Prema prvom scenariju, Neksan je planirao da odmah uposli 200 radnika i 32 inženjera i drugog kadra, od 313 zaposlenih, dok bi naredne godine povećali broj na 340. Namjera je i da sada proizvode, ali za prve dvije godine ne prodaju rudu.

Prema drugoj varijanti, Neksan bi preuzeo nalazišta Podplaninika i Sektor tunelogradnje, a uposlio bi sve neophodne radnike, dok je treći scenario podrazumijevao da Davidovićeva kompanija sama organizuje istraživanja i proizvodnju na tom rudokopu.

U Rudnicima boksita zaposleno je 313 radnika.

Bojanović će se zalagati da se prihvati ponuda

Samostalni sindikat Rudnika boksita zalagaće se da bude prihvaćena ponuda vlasnika kompanije Neksan, Miodraga Davidovića, o kupovini najmanje 200 hiljada tona rude godišnje. Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita, Borisav Bojanović, rekao je agenciji Mina-business da je i ova ponuda Davidovića pokazatelj da Rudnici boksita mogu da budu respektabilna firma."Davidović je dokazani uspješni biznismen i on ne bi ulazio u ovaj posao da nije ubijeđen da Boksiti mogu dobro poslovati. Za nas je ova ponuda više nego povoljna, jer je riječ o značajnim količinama rude"«, kazao je Bojanović.Stručne službe Boksita već rade proračun o prihvatljivosti ponude Davidovića. Prema riječima Bojanovića, ponuda Davidovića trebalo bi da ima prioritet nad ostalim, jer isporuku rudu ne uslovljava vremenskim uslovima što znači da ni tokom zimskih mjeseci transport ne bi bio prekidan kao što je slučaj sa dosadašnjim kupcem, mađarskim Vagon impex-om. Bojanović je podsjetio da je Vagon impex morao obustavljati isporuke zbog loših vremenskih uslova i smrzavanja rude prilikom transporta. Rudnici boksita Vagon impexu isporučuju od 12 hiljada do 15 hiljada tona rude mjesečno što je oko 180 hiljada na godišnjem nivou. Isporukom rude Davidoviću možda bi preostajalo još oko 100 hiljada tone rude. Bojanović je kazao da je Samostalni sindikat bio i za ulazak Davidovića u Boksite kada je ranije najavio mogućnost preuzimanja kompanije. U Rudnicima boksita u toku je prijavljivanje za socijalni programa na dobrovoljnoj osnovi, koje traje do 5. februara. Prema nezvaničnim informacijama, više od 80 radnika već se prijavilo za dobrovoljni odlazak uz adekvatne otpremnine. Dio radnika mogao bi napustiti preduzeće jer je stekao uslov za odlazak u penziju o čemu slijedi razgovor u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

Bonus video: