Vlada ne odustaje od ustupaka Grcima

Za drugi blok TE pregovaraće najvjerovatnije sa češkom Škodom i kineskom Powerchinom
10 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 31.01.2014. 07:59h

Vlada je odlučila da poslanicima na usvajanje uputi identične anekse ugovora za izdavanje Svetog Stefana, Kraljičine plaže i Miločera koje su krajem prošle godine povukli iz skupštinske procedure. Povlačenjem su izbjegli da budu odbijeni usupci zakupcu Adriatik propertisu, jer su ih samo podržavali DPS i manjinske stranke. Poslanici Fronta su bili protiv popustljivijih uslova države, a SNP-a i SDP-a uzdržani.

Aneksi koje je Vlada predložila 29. novembra predviđali su da se zakup Svetog Stefana i Miločera produži za 12 godina na 42, a za Kraljičinu plažu sa 30 na 90 godina. Kirija bi bila smanjena sa 1,6 na 1,2 miliona eura, a hotel bi morao biti otvoren najmanje osam mjeseci godišnje umjesto sadašnjih 11. Vlada je prihvatila izmjenu uslova zakupa, nakon gotovo jednogodišnje borbe grčkih partnera da ne plate zakup i porez koji se nagomilao na oko 2,6 miliona. Prijetili su da će tužiti državu Crnu Goru pred arbitražnim sudom u Londonu i tražiti sedam miliona jer smatraju da su toliko imali štete zbog spora oko crkve na ostrvu. Ukoliko aneksi ne budu usvojeni, zakupac će morati da poštuje aktuelni ugovor. Na čelu resornog Ministarstva održivog razvoja je Branimir Gvozdenović. U Odboru direktora Adriatika donedavno je bio predstavnik grčkog brodovlasnika Viktora Restisa. U kompaniji je ostao njegov glavni čovjek za Crnu Goru Petros Statis sa partnerima.

Vlade je usvojila agrobudžet vrijedan 20,43 miliona eura, od čega će 14 miliona biti izdvojeno od od opštih prihoda budžeta, a 6,4 miliona od donacija i kredita Svjetske banke.

“Osnovna podrška po litru otkupljenog mlijeka iznosi 6,5 centi i smanjena je za pola centa, ali uvedena je podrška od jednog centa za isporučeno mlijeko ekstra i prve klase i jednog centa za veće isporučene količine”, precizirao je ministar poljoprivrede Petar Ivanović nakon sjednice. Prema njegovim riječima, odlučeno je da mjeru podrške otkupa mlijeka smanje 50 odsto, a da je ukinu naredne godine.

Sekretar Savjeta za privatizaciju Aleksandar Tičić kazao je da će radna grupa za realizaciju projekta gradnje drugog bloka Termoelektrane ovih dana saopštiti koje su dvije najpovoljnije ponude ostale u najužem izboru. Biraju između češke kompanije Škoda Praha i kineske Powerchina koje važe za najozbiljnije konkurente, te slovačke Istroenergo i kineske CMEC

Za vršioca dužnosti sekretara Sekretarijata za razvojne projekte imenovana je Biserka Dragićević, koja će zamijeniti Nebojšu Popovića.

Hoće da ne važi zakon o KAP-u

Izvršna vlast je tražila da Ustavni sud ocijeni ustavnost Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, kojim je predviđeno da o prodaji imovine KAP-a konačnu riječ daje Skupština. Tender je otvoren do 17. februara.

Zakon su usvojili opozicija i SDP, a u DPS-u smatraju da je u koliziji sa Zakonom o stečaju i ocjenjuju ga neustavnim. Predlog za ocjenu ustavnosti zakona podnio je i Vrhovni sud.

Putevi plaćaju porez imovinom grada

Vlada je dala saglasnost da se poreski dug preduzeća Putevi od 2,4 miliona eura plati imovinom Glavnog grada (poslovni prostor i zemljište).

Data je i saglasnost Sosijete Ženeral Montengro banci za kredit od osam milion od Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) namijenjen za investicioni projekat „Stvaranje i očuvanje održivih radnih mjesta“.

”Vijestima” je u Ministarstvu finansija objašnjeno da to nije garancija države, već dio standardne procedure na kojoj insistira CEB za davanje kreditnih linija. “U slučaju da taj kredit ne bude vraćen, država ga ne bi vraćala”, tvrde u Vladinom resoru

Bonus video: