Najveće gradilište u Evropi: Kumbor će graditi i noću

Gradiće ga oko 6000 radnika iz Crne Gore, regiona i svijeta. U Bijelom Polju je formirana Azmontova akademija za obuku za koju se prijavilo 700 radnika
93 pregleda 26 komentar(a)
Kumbor, Foto: Slavica Kosić
Kumbor, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.01.2014. 18:28h

Zemljani radovi na trenutno najvećem gradilištu u Evropi, turističkom kompleksu u Kumboru, počeće krajem sedmice, a prethodno najavljeni rok izgradnje, maj 2016. godine, biće ispoštovan”, saopštio je novinarima izvršni direktor kompanije Azmont Investmens Džejms Vilson.

Nakon što je od avgusta do danas porušeno 75 objekata bivše kasarne Kumbor, vrijeme je iskorišteno za rašćišćavanje terena i geodetska istraživanja, a u međuvremenu se radila državna studija lokacije, koja je skoro gotova.

“Skoro je gotov i glavni projekat čime će biti ispunjeni uslovi za dobijanje građevinske dozvole”, kazao je Vilson, koji je ujedno predstavio A tim kompanije koja će izgraditi najveći turistički kompleks na Balkanu, vrijedan pola milijarde eura.

Vilson je kazao da je do sada angažovano 200 radnika.

Zemljani radovi počeće u petak, potom će se raditi na instaliranju betonjerke vrijedne 600.000 eura, a onda na stabilizaciji zemljišta. Narednih godinu, kazao je Vilson, gradiće se i noću, a na dovozu betona i drugog materijala biće angažovano 15.000 kamiona.

Izlivanje cementa za temelje počeće u aprilu. Planom je predviđena izgradnja 550 rezidencijalnih vila, 150 komercijanih prostora, 1.200 parking mjesta, pijace, sportski i spa kompleksi.

Gradiće ga oko 6000 radnika iz Crne Gore, regiona i svijeta. U Bijelom Polju je formirana Azmontova akademija za obuku za koju se prijavilo 700 radnika.

“Kompanija Azmont zainteresovana je za Institut Igalo, i otkupiće tendersku dokumentaciju jer ima izuzetno dobru ponudu”, potvrdio je Vilson.

“Već smo radili studije izvodljivosti. Imamo plan o izgradnji wellness i spa centar uz anažovanje vodeće svjetske kompanije za ovaj vid turizma. Institut ima veliku vrijednost posebno visoko obrazovnog i stručnog medicinskog kadra”, kazao je Vilson.

Za Jadransko brodogradilište Bijela i partnerstvo sa "Atlas grupom" u valorizaciji lokaliteta na Kobili, u blizini hrvatske granice i na ulazu Boku, za koje se takođe čulo da je Azmont zainteresovan kazao je da kao uspješni biznismeni za sada samo prate situaciju.

Zakup hotela “Plaža” Vektra Boka u kome bi trebalo da budu smješteni zaposleni na gradnji kompleksa u Kumboru, još je aktuelan, a razgovori sa predstavnicima Brkovićeve kompanije biće nastavljeni.

Budvanin kum

Turistički kompleks u Kumboru zvaće se Portonovi. Kum imenu bio je Vukašin Kralj angažovan u Aman hotelima.

On je pobijedio na konkursu koji je kompanija raspisala sredinom prošle godne i nagrađen je boravkom u Dubiju za dvije osobe. Imena ostalih nagrađenih koji su dali imena trgova, ulica i pjaceta u rizortu biće poznati sljedeće sedmice.

Bonus video: