Računi za struju veći do 100 odsto

Iz EPCG je odgovoreno da su računi veći u decembru zbog povećanje potrošnje za 30 odsto u odnosu na novembar
94 pregleda 22 komentar(a)
račun, Foto: Luka Zeković
račun, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.01.2014. 09:00h

Socijalistička narodna partija (SNP) tražila je od predstavnika Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) da istinito i stručno objasne građanima zbog čega su decembarski računi za utrošenu eletričnu energiju građana veći za 50 do 100 odsto.

"SNP cijeni da postoje brojni razlozi za ozbiljnu sumnju da rukovodstvo EPCG namjerava da kroz uvećanje računa za utrošenu električnu energiju nadomjesti finansijske gubitke. Gubitke nastale prije svega kao posljedice netržišnog poslovanja sa Kombinatom aluminijuma i nezakonitoog i neracionalnog korišćenja depozita od više od 90 miliona eura iz procesa privatizacije, deponovanih kod Prve banke”, zvanično je saopšteno iz te partije.

Iz EPCG je odgovoreno da su računi veći u decembru zbog povećanje potrošnje za 30 odsto u odnosu na novembar. U kompaniji tvrde da je potrošnja bila manja blago u odnosu na decembar 2012. godine.

Prosječan račun je, prema njihovoj računici, 45 eura, one “preko 100 eura dobilo je 6,6 odsto potrošača”.

IZ SNP-a su pozvali rukovodstvo EPCG i da pokrene proceduru vraćanja iznosa takse na brojilo koja je prestala da se naplaćuje od 1. januara.

"Ne može se zloupotrebljavati činjenica da svi koji imaju pravo na povraćaj tog iznosa nemaju informaciju i nijesu podnijeli zahtjev za povraćaj i da zbog toga najveći dio tog novca neosnovano ostane na računu EPCG“, saopšteno je iz SNP-a.

Iz EPCG je ponovljeno da svi koji su predali dokumentaciju do 31. decembra prošle godine za brojilo u objektu u kojem žive imali su pravo na povraćaj takse koja je naplaćivana za državni budžet.

Prema zakonu je bilo da su oslobođena takse brojila u primarnim objektima, a ostali su plaćali taj namet 18 mjeseci.

Poslanici SNP-a su pokrenuli inicijativu u skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet sa predlogom za kontrolno saslušanje odgovornih iz Ministarstva ekonomije EPCG da bi dobili odgovore na pitanja koja se tiču nedomaćinskog i nezakonitog poslovanja EPCG i odnosa prema potrošačima.

Bonus video: