I Crna Gora ima arbitra: Sekolec brani od Deripaske

Iz Vlade su juče ponovili da su zahtjevi CEAC-a neosnovani, i da će to biti i utvrđeno u arbitražnom postupku.
1 komentar(a)
KAP, Foto: Luka Zeković
KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.01.2014. 17:03h

Vlada je imenovala profesora Jerneja Sekoleca za arbitra u sporu u vezi sa Kombinatom aluminijuma (KAP), koji je pokrenula Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC) tražeći obeštećenje od države Crne Gore od 100 miliona eura.

Iz Vlade je objavljeno da će odluka o imenovanju Sekoleca biti verifikovana na sjednici u četvrtak, i da nijesu tačni jučerašnji navodi CEAC-a da Crna Gora nije u predviđenom roku izabrala svog arbitra.

Iz CEAC-a su saopštili da žale što Vlada Crne Gore nije mogla da imenuje svog arbitra u roku predviđenom Arbitražnim pravilima UNCITRAL-a.

Oni su za svog arbitra imenovali Grafa von Vestfalena, a Vlada je, kako tvrde, imala rok od 30 dana da ih informišu o imenovanju svog ali je taj rok istekao 23. januara

“Imajući u vidu da su tuženici propustili da to učine, CEAC sada ima pravo da zahtijeva od Međunarodnog arbitražnog suda Međunarodne privredne komore (ICC) da umjesto tuženika imenuje drugog arbitra”, navedeno je iz CEAC-a ruskog bogataša Olega Deripaske, koja je KAP-om upravljala od 2005. do jula prošle godine.

Prema pravilima arbitražnog postupka obje strane imaju pravo da imenuju po jednog arbitra, a oni kasnije zajedno imenuju trećeg koji će biti i predsjedavajući čime se završava formiranje arbitražnog vijeća.

CEAC tuži državu jer smatra da je Vlada uvođenjem stečaja prekršila ugovor o poravnanju iz 2009, a traže da im se vrati novac koji su navodno uložili od najmanje 100 miliona.

Glavni pravni zastupnik CEAC-a Pavel Primakov, rekao je da je duboko razočaran nespremnošću Vlade da blagovremeno imenuje arbitra i da “ignorisanje ovog postupka odražava njeno nepoštovanje stranih investitora”.

“Zarad budućnosti KAP-a, njegovih zaposlenih i crnogorske privrede i poreskih obveznika, od vitalnog je značaja da se Vlada aktivno i odmah angažuje na dogovaranju rješenja”, kazao je Primakov.

CEAC tuži državu jer smatra da je Vlada uvođenjem stečaja prekršila ugovor o poravnanju iz 2009, a traže da im se vrati novac koji su navodno uložili od najmanje 100 miliona.

Iz Vlade su juče ponovili da su zahtjevi CEAC-a neosnovani, i da će to biti i utvrđeno u arbitražnom postupku.

“Stečajni postupak je uveden u KAP na zahtjev povjerilaca zbog preopterećenosti dugovima i neizmirenih obaveza prema povjeriocima, koji su upravo nastali u periodu dok je KAP-om upravljao CEAC. Stečajni postupak je jasan i uređen je Zakonom o stečaju koji je potpuno usaglašen sa legislativom EU i ocijenjen od strane svih relevantih međunarodnih insitucija kao veoma dobar. Ovaj zakon se odnosi ne samo na KAP, već na sva privredna društva koja posluju u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Vlade.

Sekolec je Slovenac koji živi u Beču. Od 2001. do 2008. bio je sekretar Komisije za arbitražu Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) i direktor grupe za trgovačko pravo u kancelariji Ujedinjenih nacija za pravne poslove.

Prije toga je bio član sekretarijata UNCITRAL i profesor međunarodnog trgovačkog prava na Univerzitetu Maribor.

Između 2008. i 2013. bio je član Londonskog suda za međunarodnu arbitražu, a od 2010. do 2013. i njegov potpredsjednik.

Član je više međunarodnih organizacija pravnika i arbitara.

Vlada: CEAC je morao da plaća račune

Iz izvršne vlasti su podsjetili da KAP, čiji je menadžment bio u rukama CEAC-a, duži period, nije plaćao svoje obaveze i da je Vlada imala pravo da traži uvođenje stečaja zbog duga njoj.

“U svakoj državi u svijetu svako mora da plaća svoje račune, a KAP to nije radio duži vremenski period, čime je postao insolventan sa dugom prema povjeriocima od preko 350 miliona eura”, istaknuto je iz Vlade.

Na zahtjev Ministarstva finansija stečaj je u KAP-u uveden zbog duga državi od 24,4 miliona eura koji se odnosio na ratu KAP-ovog kredita koju je platila Vlada novcem građana.

Vlada je prošle sedmice formirala i Radnu grupu u arbitražnom postupku, a za predsjednika tog tijela imenovan je bivši ministar ekonomije i jedan od potpisnika ugovora o poravnanju sa CEAC-om Branko Vujović.

Bonus video: