Erlajns na prodaju, nema Pobjede i Aerodroma

„Vlada u vremenu ekonomske krize mora da pokrene rast i razvoj, obezbijedi nova radna mjesta i zapošljavanje, poveća investicije i izvoz"
95 pregleda 21 komentar(a)
Institut "Dr Simo Milošević" Igalo, Foto: Slavica Kosić
Institut "Dr Simo Milošević" Igalo, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 28.01.2014. 07:48h

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte predložio je Vladi plan privatizacije za ovu godinu gdje su uvrštene brojne kompanije među kojima je Montenegro erlajns. Za sada su izostale Pobjeda i Aerodromi Crne Gore, ali se te kompanije mogu dodati planu ako se pojave zainteresovani partneri i nađe odgovarajući model. Na isti način na spisku se mogu naći i Plantaže, za koje je nedavno iz Savjeta najavljena mogućnost traženja partnera kroz ugovor o menadžmentu.

Na tenderu će biti 99,88 odsto akcija Montenegro erlajns (MA).

"Ne zna se kad će MA doći na red za privatizaciju, to zavisi od potencijalnih investitora", kazao je sekretar Savjeta Aleksandar Tičić nakon sjednice Savjeta.

To preduzeće će se ponuditi investitorima sa 68 miliona eura duga, koliko je nedavno saopštila da imaju predsjednica Borda direktora Daliborka Pejović.

I 2012. godine je bilo planirano da se privatizuje nacionalni avio prevoznik ali se od tog posla odustalo zbog, kako je obrazlagano, "krize na tržištu vazduhoplovnih usluga".

Vlada je krajem septembra 2010. godine raspisala tender za prodaju 30 odsto akcija MA, na koji se niko nije prijavio iako su četiri kompanije otkupile dokumentaciju.

Tičić je rekao i da će ove godine akcenat biti na privatizaciji preduzeća i valorizaciji turističkih lokaliteta.

"Nastaviće se aktivnosti na privatizaciji Jadranskog brodogradilišta, dok će za Novi duvanski tokom godine biti raspisan poziv za djelimičnu privatizaciju ili dokapitalizaciju", rekao je on.

Na spisku za privatizaciju preko tendera su i Montekargo, HTP Budvanska i Ulcinjska rivijera, Institut crne metalurgije, Fabrika elektroda Plužine, Polieks Berane, Institut Dr Simo Milošević Igalo, Marina Bar, “Montenegro Defence Industry” i hotel Park u Bijeloj. Za Poštu Crne Gore bi se tražio partner preko privatno javnog partnerstva za njene usluge.

Projekti koji će biti realizovani putem privatno-javnog partnerstva, a za koje su tenderi već raspisani su ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula, bivša vojna kasarna Mediteran Žabljak, lokalitet između Njivica i ušća Sutorine, Vojno-turistički kompleks Bigovo-Trašte, turistički kompleks “Ecolodge” na Vranjini i skijalište Savin kuk.

“Savjet je prihvatio zahtjev Jadranskog brodogradilišta za prodaju poslovnog prostora, a novac će biti usmjeren za socijalni programa u toj kompaniji. Data je i saglasnost Budvanskoj rivijeri o zajedničkoj gradnji apart hotela sa kompanijom Franeta gradnja iz Budve”, saopšteno je iz Savjeta.

Valdanos ponovo

Savjet je za turističku valorizaciju kroz izdavanje ponovo uvrstio i bivši vojno-turistički kompleks Valdanos kod Ulcinja. Tender za Valdanos prvi put je raspisan u decembru 2008. godine i dva puta je produžavan rok za dostavljanje ponuda. Ponude su do predviđenog roka u aprilu 2009. dostavili Kjubus luks i rusko-crnogorski konzorcijum Mos siti grup.

Nakon raspisivanja tendera počeli su protesti bivših vlasnika ovog nacionalizovanog zemljišta i maslinjaka u zaleđu plaže. Vlada je u februaru 2011. poništila tender. Prethodno je Tenderska komisija dodijelila posao britanskoj kompaniji, ali je pritisak javnosti na kraju doveo do poništenja.

Za valorizaciju su predviđeni i lokaliteti Velika plaža, Ada Bojana, Kamp Neptun HTP Ulcinjska rivijera, nautičko turistički kompleks Marina Kotor, uvala Masline Utjeha za rt Odrač u Baru.

Tu su i Ostrvo cvijeća i zemljište Prevlaka u Tivtu, kasarna Gornji klinci Herceg Novi, Lalovina - komanda PKL Herceg Novi, motel Šas sa Vladimir ekonomijom u Ulcinju, lokalitet Donja Arza Herceg Novi i zemljišta nekadašnje kasarne “Radoje Dakić” na Žabljaku.

Bonus video: