Vlada Crne Gore odbacuje navode CEAC-a o neblagovremenom izboru arbitra

Odluku o imenovanju arbitra u sporu Vlada će verifikovati na sljedećoj sjednici u četvrtak
2 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Luka Zeković
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.01.2014. 17:49h

Vlada Crne Gore donijela je odluku da profesor Jernej Sekolec bude arbitar u sporu oko KAP-a koji je pokrenula Centralnoevropska aluminijumska kompanija.

"Nakon postupka sprovedenog u skladu sa propisima Crne Gore, Vlada Crne Gore je donijela odluku o imenovanju profesora Jerneja Sekoleca za arbitra u sporu oko Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), koji je pokrenula Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC) sa sjedištem na Kipru.

Odluku o imenovanju arbitra u sporu Vlada će verifikovati na sljedećoj sjednici u četvrtak".

Takođe, Vlada je odbila sve navode neblagovremenom izboru arbitra.

"Vlada ovim putem odbacuje navode CEAC-a o neblagovremenom izboru arbitra. Crna Gora je, u svim postupcima koje preduzima, dužna da poštuje propise, što je učinjeno i u ovom slučaju. U skladu sa pravilima postupka, arbitri imenovani od strane učesnika u postupku pristupiće daljem izboru predsjednika arbitražnog tribunala.

Vlada Crne Gore ističe da su zahtjevi CEAC-a protiv Crne Gore u vezi sa ovim slučajem neosnovani, što će biti i utvrđeno u arbitražnom postupku.

Podsjećamo, stečajni postupak je uveden u KAP na zahtjev povjerioca zbog preopterećenosti dugovima i neizmirenih obaveza prema povjeriocima, koji su upravo nastali u periodu dok je KAP-om upravljao CEAC. Stečajni postupak je vrlo jasan i uređen je Zakonom o stečaju koji je potpuno usaglašen sa legislativom EU i ocijenjen od strane svih relevantih međunarodnih insitucija kao veoma dobar. Ovaj zakon se odnosi ne samo na KAP, već na sva privredna društva koja posluju u Crnoj Gori.

Kao i svuda u svijetu, pravo je svakog povjerioca da protiv privrednog subjekta koje ne izmiruje svoje obaveze pokrene stečajni postupak, kako bi na taj način naplatio svoja potraživanja. Takođe, u svakoj državi u svijetu svako mora da plaća svoje račune, a KAP to nije radio duži vremenski period, čime je postao insolventan sa dugom prema povjeriocima od preko 350 miliona eura", stoji u sapštenju Ministarstva ekonomije Crne Gore.

Bonus video: