CEAC: Žalimo što i Crna Gora nema arbitra

CEAC tvrdi da je Vlada postupila nepropisno i da je prekršila ugovore zaključene 2009. i 2010. godine.
62 pregleda 2 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.01.2014. 12:30h

Centralnoevropskoj aluminijumskoj kompaniji (CEAC) je, kako su saopštili njeni predstavnici, žao što Crna Gora nije u postupku u vezi sa Kombinatom aluminijuma (KAP) imenovala arbitra u roku predviđenom arbitražnim pravilima Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL).

Glavni pravni zastupnik CEAC-a, Pavel Primakov, rekao je da su u toj kompaniji, koja je jedan od najvećih povjerilaca KAP-a, duboko razočarani nespremnošću crnogorske Vlade da blagovremeno imenuje arbitra u skladu sa pravilima UNCITRAL-a.

„U više navrata smo tražili od Vlade da pregovara sa nama, kako bismo našli pravedno rješenje za spor. Ignorisanje tog značajnog događaja u postupku međunarodne arbitraže predstavlja još jedan primjer kako se Crna Gora ne obazire na sudski postupak i odražava njeno nepoštovanje stranih investitora“, kazao je Primakov.

Vlada i ostali tuženi su, u skladu sa odredbama arbitražnih pravila UNCITRAL-a, nakon što su dobili obavještenje od CEAC-a o imenovanju prvog arbitra i imali rok od 30 dana da informišu tu kompaniju o imenovanju drugog arbitra.

Iz CEAC-a su podsjetili da je taj rok istekao 23. januara. „Imajući u vidu da su tuženi propustili da to učine, CEAC ima pravo da zahtijeva od Međunarodnog arbitražnog suda Međunarodne privredne komore (ICC) da umjesto tuženih imenuje drugog arbitra“, navodi se u saopštenju.

Iz CEAC-a su dodali da je zbog budućnosti KAP-a, njegovih zaposlenih i crnogorske privrede i poreskih obveznika, od vitalnog značaja da se Vlada aktivno i odmah angažuje na dogovaranju rješenja.

CEAC je pokrenuo ad hoc arbitražni postupak protiv države Crne Gore i drugih crnogorskih subjekata u vezi sa KAP-om.

Ta kompanija je, kako tvrde njeni predstavnici, 2005. godine stekla većinsko vlasništvo u KAP-u i realizovala velika ulaganja kako bi od njega napravila vodećeg proizvođača aluminijuma u centralnoj Evropi.

„Međutim, planovi koje je CEAC imao za KAP stalno su nailazili na prepreke“, kazali su predstavnici kompanije.

Oni su saopštili da se sada suočavaju sa situacijom u kojoj je crnogorska Vlada samoinicijativno pokrenula stečajni postupak nad KAP-om, pri čemu je CEAC uklonjen iz svoje operativne funkcije, bez ikakve naknade za svoja velika ulaganja.

CEAC tvrdi da je Vlada postupila nepropisno i da je prekršila ugovore zaključene 2009. i 2010. godine.

„Ukupna početna potraživanja CEAC-a u ovom arbitražnom postupku iznose 100 miliona EUR, ali kompanija zadržava pravo da ih poveća. Odgovornost države za pogrešno prikazano finansijsko stanje KAP-a u trenutku kada je CEAC stekao vlasništvo nad njim već je bila predmet ranijih arbitražnih postupaka“, navodi se u saopštenju.

Arbitraža se održava u Beču, a u ovom postupku CEAC zastupa Graf von Vestfalen.

Predstavnici CEAC-a su kazali da je izvjestan broj kompanija iz EU suočen sa sličnim problemima u Crnoj Gori i da postupci Vlade predstavljaju obrazac ponašanja koji nije u skladu sa zahtjevima utvrđenim u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Crne Gore.

Vlada je formirala i Radnu grupu u arbitražnom postupku, a za predsjednika tog tijela imenovan je direktor Agencije za nadzor osiguranja Branko Vujović. Stečaj u KAP je uveden 8. jula prošle godine, a Privredni sud je u oktobru proglasio njegov bankrot.

Bonus video: