Hidroenergija Montenegro: Podsticaj za "zelenu energiju" je direktiva EU

"Građani će i sami vidjeti na svojim računima koliko je zanemarljiva ta stavka, a za tako značajnu stvar"
92 pregleda 11 komentar(a)
Oleg Obradović, Foto: Savo Prelević
Oleg Obradović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.01.2014. 08:40h

Kompanija Hidroenergija Montenegro poslala je pojašnjenje u vezi sa jučerašnjim tekstom “Vijesti” o uredbi Vlade da građani plaćaju naknadu za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije pod naslovom “Podsticaj prvo za Olega i Bemaks”.

“Podsticaj za obnovljive izvore energije je snažna direktiva EU prema svim sadašnjim i budućim članicama. Građani će i sami vidjeti na svojim računima koliko je zanemarljiva ta stavka, a za tako značajnu stvar”, saopštili su, između ostalog, iz Hidroenergije. Oni smatraju da će se “građanima nanositi šteta ako bude zanemareno objašnjenje tog svjetskog trenda još od Sporazuma u Kjotu i obaveze koju imaju sve potpisnice”.

Građani će plaćati i naknadu za proizvodnju “zelene energije” >>>

“Ako su se sve potpisnice i prije svega najsnažnije države svijeta složile u tome da je podsticanje obnovljivih izvora energije jedan od prioriteta za dobrobit njihovih građana i čitave planete, nema potrebe da i građani Crne Gore ne budu pravilno obaviješteni ili još gore dovedeni u zabludu zbog dvosmislenih tekstova i naslova. Dakle, nijesu podsticaji za električnu energiju “niti za Bemax, niti za Olega” niti za bilo koga posebno”, navedeno je u reakciji Hidroenergije. Saopštili su da na “tenderima za gradnju mini elektrana nije bilo ništa sporno” i da su “ ušli u tu priču efikasno i bez mrlje”. “Zašto bi onda to što smo uspjeli da napravimo prvu elektranu u Crnoj Gori poslije 35 godina bio grijeh koji nam se spočitava i koji je važniji od dobrobiti i obaviještenosti istih tih građana kojima to sve ostaje u vlasništvu”, istakli su iz Hidroenergije.

“Vijesti” su juče objavile da je uredba Vlade, prema kojoj će građani i ostali potrošači plaćati naknadu za podsticaj proizvodnje iz obnovljivih izvora energije (OEI), donesena u skladu sa Zakonom o energetici. Taj zakon je usklađivan sa direktivama EU. Hidroenergija je prvi registrovani povlašćeni potrošač za mHE Jezerštica. Otkup struje iz te i budućih HE, kao i ostalih proizvođača koji dobiju status povlašćenog, koštaće građane preko nove naknade. “Vijesti” su objavile da to sada neće osjetno uticati na račun jer će biti ispod cent naknada koja se množi sa utrošenim kilovat satima. Kada se izgradi više malih HE, vjetro elektrana i ostalih iz OEI, ta stavka će značajno opteretiti ukupnu cijenu struje. Vlasnici Hidroenergije su biznismen Oleg Obradović, Bemaks i sa njim povezani Ranko Ubović i Aleksandar Mijajlović.

Bonus video: