Vektra vs. OTP: Ročište odloženo za 17. februar

Punomoćnik OTP-a, Lana Vukmirović Mišić kazala je da se u konkretnom slučaju radi o zloupotrebi procesnih prava i predložila je da Sud ročište odloži za kraći period
74 pregleda 1 komentar(a)
novac, euro, Foto: Reuters
novac, euro, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2014. 14:06h

Ročište po tužbi biznismena Dragana Brkovića protiv OTP banke, kojoj osporava potraživanje od 81,54 miliona EUR prema Vektri Montenegro, odloženo je za 17. februar.

Odlaganje ročišta je tražio punomoćnik tužioca, Ranko Grbavac koji zbog ranije preuzetih obaveza pred Višim sudom u Podgorici nije bio u mogućnosti da prisustvuje današnjem ročištu.

Sudija Privrednog suda, Milica Popović kazala je da je ročištu pristupila punomoćnik tužioca advokat Jelena Mijović Strahinja, koja nije upoznata sa predmetom, već je tu po zamjeničkom punomoćju.

»Spise je dobila neposredno pred održavanje ročišta i nije upoznata sa predmetom«, dodala je Popović.

Punomoćnik OTP-a, Lana Vukmirović Mišić kazala je da se u konkretnom slučaju radi o zloupotrebi procesnih prava i predložila je da Sud ročište odloži za kraći period.

»Radi se o fiktivnoj tužbi koja je apsolutno bez osnova i koristi je samo radi medijske promocije tužioca«, smatra Vukmirović Mišić.

Ukupan dug sa kamatama je napravila Vektra Montenegro u stečaju, glavna firma u Brkovićevom vlasništvu, koja nije vratila kredit OTP-u.

Prethodno ročište, koje je trebalo da bude održano početkom decembra, odloženo je na zahtjev Grbavca i stečajnog upravnika Vektre Montenegro Zdravka Cicmila, koji nijesu mogli da prisustvuju ročištu zbog ranije preuzetih obaveza.

Vektra Montenegro je u stečaju od decembra 2012. godine, a u tom sudskom postupku priznato je potraživanje OTP-a.

Izbjegavanje bankrota

U Privrednom sudu je krajem decembra usvojen Plan reorganizacije Vektre Montenegro, uz prihvatanje samo dijela primjedbi predstavnika povjerilaca mađarske OTP banke i švajcarske NLB Interfinanz.

Ukupna dugovanja Brkovićeve kompanije iznose preko 200 miliona eura, a za sad izbjegava bankrot. Protiv Brkovićevog plana reorganizacije glasala su tri najveća razlučna povjerioca - OTP, Hypo Development i NLB Intefinanz, koji potražuju oko 140 miliona eura i koji će dug moći da naplate imovinom Vektre Montenegro i njenih kćerki firmi.

U prvom isplatnom redu ukupno su prijavljena potraživanja od 242,9 hiljada eura, od čega su plan podržali oni kojima se duguje 89 odsto tog iznosa. U drugom isplatnom redu Poreska uprava podržala je plan sa potraživanjem od 308,9 hiljada eura. U trećem isplatnom redu, gdje su neobezbijeđena potraživanja, a gdje je takođe glasala Poreska uprava, od ukupno prijavljenih 85,5 miliona EUR, plan su podržali oni koji potražuju 69,9 miliona ili 77 odsto.

Bonus video: