Biznismenu sugerisano da se "ne miješa" i ne šalje ponudu za KAP?

On je pozvao vrhovnog državnog tužioca da kontaktira predstavnike šibeničke kompanije i ostale i da utvrdi činjenično stanje
50 pregleda 39 komentar(a)
Branko Radulović, Foto: Zoran Đurić
Branko Radulović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.01.2014. 14:24h

Potpredsjednik Skupštine i poslanik DF Branko Radulović pozvao je vrhovnog državnog tužioca da odmah ispita sumnjivu prodaju imovine Kombinata aluminijuma u stečaju, za koju tvrdi da je bilo koruptivnih radnji, a stečajnoj upravnika Veselina Perišića i stečajnog sudiju Dragana Rakočevića da slučajno ne potpisuju kupoprodajni ugovoro.

Radulović je kazao da mu je vlasnik fabrike Prerade aluminijuma iz Šibenika TLM Marko Pejčinoski saopštio da mu je sugerisano da se "ne miješa odnose u Crnoj Gori, dogovorene stvari", i da ne šalje ponudu za kupovinu imovine KAP-a.

On je pozvao vrhovnog državnog tužioca da kontaktira predstavnike šibeničke kompanije i ostale i da utvrdi činjenično stanje zbog čega je proces bio protivzakonit i zašto je bio kontrolisan. Radulović je naveo da je posjetio najbolje kombinate i prerađivače u regionu, da ih je doveo u Crnu Goru i upoznao sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem.„Očekivao sam da će se javiti na tender. Ima li što gore u svijetu nego da strateški investitor kaže da je upozoren da se ne miješa?", pitao je Radulović.On je poručio da se neće zaustaviti dok se ove stvari ne dovedu do kraja. "Mogu samo fizički da me maknu. Ono što ima u najbližem okruženju primijeniće se u Crnoj Gori", kazao je Radulović.

Otpor ako daju subvencije opet

On je ocijenio da je prodaja KAP-a najveća obmana do sada u naučnom, tehnološkom, razvojnom, ekološkom, finansijskom, zakonskom i proceduralnom segmentu.„Premijer Mlo Đukanović je kriv za sve. On je napravio veliko zlo Crnoj Gori, ali ovo što se dešava u posljednjih nekoliko mjeseci je najveća obmana. Bilo je strašnih obmana koje su do sada koštale Crnu Goru preko dvije milijarde eura”, naveo je Radulović.On je podsjetio da se jedno živo tkivo aluminijumske industrije segmentiralo i podijelilo i da se iz njega izvadilo ono što je najvažnije.“Na ovaj način više ne postoji aluminijumska industrija”, dodao je Radulović.On tvrdi da se tržišna cijena električne energije može plaćati i da je svaka priča oko subvencija potpuno ludilo.“Nema subvencija električne energije. Ukoliko se one opet budu davale, pozvaćemo građane da daju otpor“, poručio je Radulović.

"Kukala nam majka"

Vlasnik nikšićkog Uniproma, Veselin Pejović, pozvao je ranije Radulovića da sam izabere revizorsku kuću koja će ispitati način na koji je on stekao novac. Radulović je na pitanje da li će to učiniti, odgovorio da on Pejovića nikada nije pomenuo niti sreo.„Ja njega nijesam sreo ni na naučnim skupovima. Prema nekim mojim saznanjima on se bavio prodajom i preprodajom salate. I onda se pitam da li čovjek koji se bavio trgovinom salate i bio kondukter, kao što su mi rekli, i ima neku malu livnicu, može da se bavi ukupnim razvojem aluminijumske industrije ili je to nešto drugo“, saopštio je Radulović.

Ako neko od salate ili od nečega drugo zaradi 30 miliona eura, je li normalna stvar da se to iskontroliše?

On je rekao da taj čovjek i njegovo "uličarsko" ponašanje tačno pokazuje koji je on mentalni sklop.„Nađite na YouTube-u kako čovjek otvara rampu pa ćete vidjeti iz tog poteza da li taj može da komanduje i da objedini svu crnogorsku pamet i komanduje aluminijumskom industrijom u Crnoj Gori. Vidjećete taj mentalni sklop. Ja sam se samo nasmijao i rekao - Kukala nam majka“, rekao je Radulović.On je dodao da se svaki tok novca mora kontrolisati. Uniprom je za kupovinu KAP-a ponudio 28,5 miliona eura.„Ako neko od salate ili od nečega drugo zaradi 30 miliona eura, je li normalna stvar da se to iskontroliše? Time će se baviti skupštinski odbori za ekonomiju i bezbjednost i inicirati saslušanja“, saopštio je Radulović.On je, komentarišući prihvatanje ponude kompanije Politropus Alternative za pojedine djelove imovine fabrike, uključujući i bazen crvenog mulja, rekao da posljednjih nekoliko godina postoji mnogo istraživanja kako i na koji način valorizovati crveni mulj.“Neka priča da će neko odmah četiri miliona tona u jednom bazenu i 3,5 miliona tona u drugom bazenu ekološki sanirati je krajnje neutemeljena. Da će se odmah napraviti redukcija hematita kojeg ima oko 40 odsto u crvenom mulju i da će se neutralizovati natrijum hidroksid ne pije vodu”, smatra Radulović.On je upozorio stečajnog upravnika i sudiju, Veselina Perišića i Dragana Rakočevića, da ne potpisuju nijedan ugovor u vezi KAP-a.“Bez nezavisnih institucija i odgovorne vlasti nema ni realne ekonomije ni aluminijumske industrije. Ona mora da bude cjelovita", zaključio je Radulović.

Bonus video: