Novi oglas za Kovačnicu: Početna cijena duplo manja od prethodne

Uniprom je za imovinu Kovačnice ponudio 400 hiljada eura, ali je stečajni upravnik odbio ponudu zbog postavljenih uslova koje nije mogao ispuniti.
1 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.01.2014. 11:40h

Stečajna uprava Kovačnice, prerađivačke fabrike Kombinata aluminijuma (KAP), raspisala je novi oglas za prodaju imovine preduzeća po početnoj cijeni od dva miliona eura.

Zainteresovani ponude mogu dostavljati da do 31. januara.

Početna cijena manja je 2,1 put nego na prethodnom nadmetanju, na koje je jedinu ponudu dostavio nikšićki Uniprom, biznismena Veselina Pejovića.

Uniprom je za imovinu Kovačnice ponudio 400 hiljada eura, ali je stečajni upravnik odbio ponudu zbog postavljenih uslova koje nije mogao ispuniti.

Na prodaju su, kaka se navodi u javnom pozivu, ponuđene pokretna i nepokretna imovina, koju čine građevinski objekti sa zemljištem u Dajbabama, proizvodna postrojenja, oprema i uređaji, transportna sredstva i druga pokretna imovina.

"Procijenjena vrijednost nije minimalno prihvatljiva, niti je obavezujuća ili opredjeljujuća za ponuđača prilikom određivanja visine ponuđene kupoprodajne cijene", navodi se u oglasu.

Imovina se prodaje u viđenom stanju, bez garancije kupcu i prava na naknadni prigovor i reklamaciju. Stečajni upravnik, kako je objašnjeno, ne odgovara za nedostatke na imovini koje kupac utvrdi nakon kupoprodaje.

"Pravo podnošenja ponuda imaju preduzeća i građani koji po pozitivnim propisima Crne Gore imaju pravo kupovine predmetnih nepokretnosti", saopšteno je u pozivu.

Ponude se mogu dostavljati do 31. januara do devet sati, dok je njihovo otvaranje zakazano za 3. februar u 11 sati u prostorijama podgoričkog Privrednog suda.

"Ponuđači koji podnesu ponudu za kupovinu ukupne imovine dužni su da uplate depozit u iznosu od 100 hiljada eura, precizirano je u pozivu.

Smatra se da su ispunjeni uslovi za javno otvaranje pisanih ponuda ako je u oglasom dostavljenom roku prispjela jedna ponuda i ako je na dan otvaranja ponuda najmanje jedan ponuđač pristupio javnom otvaranju, koje spovodi komisija koju imenuje stečajni upravnik.

"Stečajni upravnik će u roku od osam dana odlučiti o izboru najpovoljnijeg ponuđača i proglašenju kupca. Za slučaj da je jedan ponuđač dostavio ponudu, stečajni upravnik može da donese odluku da ga proglasi kupcem, a ukoliko je više njih dostavilo ponudu, prednost će se dati onome ko je ponudio kupovinu ukupne imovine", objašnjeno je u oglasu.

Ukoliko je više njih dostavilo ponudu sa istim iznosom najviše ponuđene kupoprodajne cijene, prednost će se dati ponudi koju dostavi renomirani proizvođač iz djelatnosti rudarsko-metalurškog sektora bez negativne reputacije u poslovima privatizacije preduzeća u toj oblasti, sa najpovoljnijim kratkoročnim, srednjeročnim i dugoročnim planom razvoja fabrike i izjavom o spremnosti za preuzimanje radnika.

Kupac je dužan da u roku od deset, a najkasnije 15 dana od proglašenja kupca, zaključi ugovor o kupoprodaji.

Zainteresovani mogu razgledati imovinu preduzeća svakog dana od osam do 14 sati, počev od objave oglasa do njegovog zatvaranja, odnosno narednih 30 dana.

Bonus video: