Teško do Pantovih 654.000 eura

U Vladi kažu da će većinu duga od PKB-a naplatiti u "zakonskoj proceduri", a do sada to nijesu uspjeli
110 pregleda 0 komentar(a)
Vlada, Foto: Gov.me
Vlada, Foto: Gov.me
Ažurirano: 21.01.2014. 17:07h

Ministarstvo finansija zasada nema precizan odgovor kako će hercegnovsko preduzeća PKB, iza kojeg stoji biznismen Panto Vučurović, platiti poreski dug od oko 653.600 eura, osim što tvrde da će ga naplatiti "u zakonskoj proceduri", što do sada nijesu uspjeli.

Toliki je preostali dug PKB-a nakon što joj je Vlada omogućila da 271.000 plati imovinom.

Vlada je na prethodnoj sjednici dala saglasnost da preduzeće PKB Herceg Novi, koje duguju 924.600, izmiri imovinom shodno uredbi o postupku naplate poreskih potraživanja imovinom obveznika.

Osim PKB-a, Vučurovićeve firme Pantomarket i Plus komerc u stečaju duguju državi milionske iznose.

"Trgovačko preduzeće PKB je Poreskoj upravi dostavilo zahtjev za plaćanje poreskog duga imovinom uz prateću dokumentaciju koji je PU dostavila Ministarstvu finansija. Nakon razmatranja, materijal je proslijeđen Vladi koja je dala saglasnost da to preduzeće izmiri dio duga u iznosu od 271.000 poslovnim prostorom od 488 kvadratnih metara koji je u Herceg Novom. Na taj način će se izmiriti dio poreskog duga, a ostatak će se naplatiti u skladu sa zakonom propisanim procedurama", zvanično je odgovoreno "Vijestima" iz Ministarstva na pitanje kako će PKB da izmiri ostatak dugovanja.

Pantomarket duguje 11,4 miliona, od čega je 8,8 osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) i ostalih poreza, a 2,6 miliona za doprinose na lična primanja. U toj firmi je na zahtjev Hipo Alpe Adria banke internešenal uveden stečaj jer nije vraćen kredit od 19,52 miliona eura koji je podignut prije pet godina.

Druga Vučurovićeva firma Plus komerc u stečaju duguje 1,2 miliona za doprinose na lična primanja.

Vučurović je u novembru prošle godine uhapšen u Srbiji zbog sumnje da je nenamjenskim korišćenjem kredita Agrobanke pribavio protivpravnu korist od 2,4 miliona eura.

Pušten je nakon petnaestodnevnog pritvora uz plaćenu kauciju od 50.000 eura.

PKB posao za Tužilaštvo

Predstavnik manjinskih akcionara PKB-a Mirko Bulajić pozvao je državno tužilaštvo da ispita sve u vezi sa poslovanjem PKB-a. On je kazao da su sporna 2,5 miliona eura gdje je uračunat i taj iznos koji duguje državi.

“Pantomarket je kao većinski vlasnik PKB-a platio osnivačkim ulogom zakupnine od 2,5 miliona, što nije smio da uradi. Time što je država naplatila dio poreskog duga ništa nije riješeno. Tužilaštvo treba da ispita poslovanje zato što su fingirani izvještaji o poslovanju. Tužili smo Vučurovića, Odbor direktora i izvršnog direktora jer to što je urađeno sa PKB-om je klasični kriminal”, rekao je Bulajić “Vijestima”.

On je dodao da se mora odgovoriti kako je Vučurović kupio PKB koji sa imovinom vrijedi oko 150 miliona za samo 400.000, kao i da se vidi ko stoji iza njega. Bulajić je rekao da traže da se zaštiti kapital malih akcionara.

“Ako ne možemo da zaštitimo prava pred sudskim organima u Crnoj Gori ići ćemo vani”, ponovio je Bulajić, podsjećajući da nijesu primili devet plata.

Bonus video: