Tek sada traže upotrebnu dozvolu za rekonstrukciju Kraljice

“Debt Management Project 1 Montenegro” je firma registrovana za promet nekretnina, a u stopostotnom vlasništvu je OTP faktoringa
4 komentar(a)
The Queen of Montenegro, Foto: Vuk Lajović
The Queen of Montenegro, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.01.2014. 20:26h

Mađarska kompanija “Debt Management Project 1 Montenegro”, novi vlasnik elitnog bečićkog hotela “The Queen of Montenegro”, podnijela je prošle sedmice zahtjev Ministarstvu održivog razvoja i turizma za dobijanje upotrebne dozvole, za rekonstruisani dio ovog hotelskog kompleksa.

Mađari su prije dva i po mjeseca postali novi vlasnici hotela, nakon što su preuzeli višemilionsko kreditno zaduženje koje je dotašanja firma HTP “Queen of Montenegro” imala kod mađarske OTP banke.

“Debt Management Project 1 Montenegro” je firma registrovana za promet nekretnina, a u stopostotnom vlasništvu je OTP faktoringa, mađarske firme koja se bavi naplatom potraživanja Crnogorske komercijalne banke (CKB) kako bi je oslobodila loše kolaterale i dio je OTP grupe.

Ova firma za kupovinu hotela ponudila je na javnoj aukciji, krajem septembra prošle godine, za kupovinu hotela iznos početne cijene od 20,3 miliona, za pripadajuće zemljište 155 hiljada i za pokretnu imovinu 300.000 eura. Prethodno OTP i CKB banka zaplijenile su hotel jer nije vraćen kredit od 42 miliona eura.

I u katastarskoj evidenciji, pod rubrikom tereti se navodi da hotel nema upotrebnu dozvolu, iako je dogradnja i rekonstrukcija završena 2008. godine.

Nakon prodaje nekadašnjeg hotela “Panorama” 2004. godine kompaniji “Springer&Sohne” iz Austrije, dobija novo ime “Queen of Montenegro”. Kupac austrijsko – crnogorska kompanija, izvršila je obimnu rekonstrukciju i dogradnju hotela, uloživši više od 20 miliona eura. Nakon što je iz cijele priče izašao austrijski partner, u junu 2009. HTP “ The Queen of Montenegro” ušla je u partnerski odnos sa ruskom “Korston grupom”, koja je planirala da izvrši dodatnu dogradnju hotelskog kompleksa, proširivanjem smještajnih kapaciteta, te izgradnjom dodatnih sadržaja, kako bi hotel dobio i prestižnu petu zvjezdicu. Međutim, kriza je učinila svoje, i taj projekt nije realizovan.

To da dograđeni djelovi hotelskih kompleksa nemaju upotrebne dozvole, nije samo slučaj sa “Kraljicom”, naime, i budvanska “Avala”, već pune dvije godine čeka na upotrebnu dozvolu. Međutim nijednom vlasniku nepostojanje te dozvole nije smetnja da upotrebljava hotel.

Investitor, kompanija “Beppler & Jacobson Montenegro”, podnijela je još sredinom aprila 2012. zahtjev Ministarstvu održivog razvoja i turizma za dobijanje upotrebne dozvole, koju do danas nijesu dobili. Jedna od bitnih stavki, osim što je još u toku tehnički pregled je i to što kompanija, u kojoj je nekada vodeću ulogu imao kolašinski biznismen Zoran-Ćoćo Bećirović, još nije Opštini Budva uplatio ni centa na ime komunalija, a po tom osnovu za dogradnju hotelskog kompleksa i izgradnju novog na mjestu Stare Avale, duguje 4,1 milion eura.

Bonus video: