Ivanović: Neophodna ulaganja u mlade i istraživačku djelatnost

Crna Gora je učešćem Ivanovića na Samitu ministara poljoprivrede, prvi put aktivno učestvovala u izradi završnog komunikea sa tog skupa.
75 pregleda 2 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Petar Ivanović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 19.01.2014. 14:09h

U cilju obezbjeđenja dugoročne održivosti poljoprivrede potrebno je intenzivnije ulagati u istraživanje, pružiti veću podršku mladima i povećati proizvodnju hrane, ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović u Berlinu.

“Nesumnjivo da je proizvodnja hrane za potrebe rastućeg broja stanovnika izazov. Međutim, ne postoji jedno rješenje za sve zemlje, zbog čega moramo intenzivnije ulagati u istraživanje i obrazovanje, investirati u poljoprivredu i podržati mlade”, rekao je Ivanović u izlaganju na berlinskom Samitu ministara poljoprivrede.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, predložio stvaranje globalne platforme, dostupne svim članicama Foruma, na kojoj bi se predstavljali rezultati pojedinačnih istraživanja i rješenja koja su dala konkretne rezultate u pojedinim zemljama.

“Uvažavajući značaj manjih gazdinstava i vodeći računa o potrebi povećanja proizvodnje hrane, proglasili smo ovu godinom porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u Crnoj Gori”, kazao je Ivanović.

On je dodao i da posljednja istraživanja pokazuju da će do 2030. godine biti potrebno povećati proizvodnju hrane u svijetu 60 odsto, dok će istovremeno u narednih deset godina trećina svijeta imati ozbiljnih problema sa snabdijevanjem vode.

Crna Gora je učešćem Ivanovića na Samitu ministara poljoprivrede, prvi put aktivno učestvovala u izradi završnog komunikea sa tog skupa.

Ministarski samit održan je u subotu u okviru ovogodišnjeg Globalnog foruma hrane i poljoprivrede i sajma Zelena nedjelja u Berlinu, koji je okupio kreatore poljoprivredne politike iz 72 zemlje svijeta.

Saradnja s Bavarskom

Ivanović je, kako se dodaje, potpisao sa ministrom poljoprivrede Bavarske memorandum o saradnji kojim se predviđa saradnja u sektorima pčelarstva, drvoprerade, proizvodnje hrane, stočarstva i ruralne infrastrukture.

“Ivanović je upoznao svog kolegu iz Bavarske sa projektom izgradnje Kuće meda, a dogovorena je i posjeta bavarskih eksperata Crnoj Gori, crnogorskih pčelara Bavarskom institutu za med i direktno povezivanje udruženja pčelara”, precizira se u saopštenju.

Austrija obećala pomoć u razvoju klastera

Tokom susreta sa austrijskim ministrom poljoprivrede, šumarstva, životne sredine i vodoprivrede gospodinom Andreom Ruprehterom, ministar Ivanović razgovarao je o mogućnostim zajedničke saradnje u oblasti poljoprivrede i šumarstva.

Austrija je prepoznata u Evropi kao zemlja sa visoko organizovanim sistema klastera, te je ministar Ruprehter izrazio spremnost Austrije za pomoć u razvoju klastera u crnogorskoj poljoprivredi.

U cilju usvajanja novih znanja i tehnologija proizvodnje dogovorena je posjeta crnogorskih poljoprvrednika austrijskim farmama i institucijama, zatim zajednička realizacija projekata kroz TAIEX programe i organizovanje poslovnog i investicionog foruma za oblast poljoprivrede, navodi se u saopštenju.

Ivanović je, kako se dodaje, imao i bilateralne sastanke sa kolegama iz Nepala, Mongolije i Japana tokom kojih je razgovarano o rješenjima za pitanja navodnjavanja, tehnološkog osavremenjavanja, razvoja stočarstva u planinskih područjima i podsticanju razvoja akva-kulture.

Bonus video: