Softver za socijalne kartone: Priča koja traje 13 godina

Konzorcijum S izabran za izradu informacionog sistema za projekat koji treba da pokaže kome stvarno treba pomoć
108 pregleda 12 komentar(a)
socijalna pomoć, Foto: Luka Zeković
socijalna pomoć, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.01.2014. 14:46h

Ministarstvo rada i socijalnog staranja u saradnji sa kancelarijom UNDP, koja je partner u projektu Socijalni karton, izabralo je konzorcijum S&T Slovenija i S&T Podgorica za izradu informacionog sistema za taj posao.

Iz Ministarstva je “Vijestima” saopšteno da je S&T izabran kao najbolji ponuđač, a za posao koji treba da uradi do kraja godine dobiće 1,3 miliona eura.

Socijalni kartoni, koji se najavljuju 13 godina, jedan su od stubova reforme socijalne zaštite koji omogućava državi da zna ko su ljudi koji traže pomoć, gdje žive i kakva im je materijalna situacija. Prava baza podataka bi sprečavala zloupotrebe u dijeljenju socijalne pomoći, posebno u predizborne svrhe. Kartone su najavljivali mnogi ministri rada i socijalnog staranja, ali još nije poznato koliko u Crnoj Gori stvarno ima građana i porodica koje su u stanju socijalne potrebe.

Vlada Crne Gore je sa UNDP-em potpisala Sporazum o saradnji na realizaciji projekta „Socijalni karton - Informacioni sistem socijalnog staranja (ISSS)“ u maju 2012. godine. Od tada traje procedura izbora najpovoljnijeg ponuđača.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju "Vijesti"

Bonus video: