Bertanjoli umjesto Šotre u Euroinvestu

Do promjene direktora dolazi da bi društvo za upravljanje Eurofondom uskladilo poslovanje sa zakonom
563 pregleda 0 komentar(a)
Boiša Šotra, Foto: Savo Prelević
Boiša Šotra, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.08.2018. 14:37h

Novi izvršni direktor Euroinvesta, društva koje upravlja zatvorenim investicionim fondom Eurofond, do kraja avgusta postaće Marko Bertanjoli. On će zamijeniti Boišu Šotru, koji je tu funkciju obavljao od 2001. godine, potvrđeno je „Vijestima“ iz nekoliko izvora.

Do promjene direktora dolazi kako bi Euroinvest uskladio poslovanje sa novim odredbama Zakona o investicionim fondovima prema kojima člana odbora direktora, odnosno izvršni direktor DZU ne može biti “lice koje je u posljednje tri godine bilo član odbora direktora ili nosilac posebnih ovlašćenja u pravnom licu nad kojim je otvoren ili sproveden postupak prinudne likvidacije, odnosno stečaja”.

Šotra je tokom protekle tri godine bio predsjednik odbora direktora Bjelasice Rade u stečaju i Izbora Bar, kompanije koja je iz stečaja izašla krajem 2016.

Crnogorska asocijacija malih akcionara (CAMA) još krajem juna obavijestila je Komisiju za tržište kapitala da dosadašnji direktor Šotra više ne ispunjava uslove za imenovanje na funkciju izvršnog direktora društva za upravljanje, i zahtijevali da regulator sprovrede odgovarajući postupak i oduzme mu saglasnost za imenovanje na tu funkciju.

Iz Komisije su odgovorili da su obaviješteni da je DZU Euroinvest odmah po usvajanju u Skupštini CG (14. februara 2018) dopunjenog Zakona o investicionim fondovima pristupilo usaglašavanju poslovanja sa novim propisom, te da su zakazali skupštinu društva na kojoj će izabrati nove članove odbora direktora, a potom i novog direktora Euroinvesta.

Komisija za tržište kapitala je Sudu za prekršaje u Podgorici podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Euroinvesta zbog kršenja člana 111 Zakona o investicionim fondovima koji zabranjuje DZU da koristi imovinu fonda kao garanciju za izvršenje obaveza društva za upravljanje ili obaveza trećih lica.

Revizorska kuća BDO, koju je angažovala Komisija, utvrdila je da je DZU prekršio Zakon, jer je za kredit krajem 2014. akcije fonda založilo kao kolateral.

Bonus video: