Izrekli više od 100 hiljada eura kazni, polovina ide na projekat po predlogu građana

Javna kampanja „Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0 odsto“ trajaće do 1. maja
0 komentar(a)
Budi odgovoran, Foto: Facebook.com/BudiOdgovoran
Budi odgovoran, Foto: Facebook.com/BudiOdgovoran
Ažurirano: 17.01.2014. 10:36h

Inspekcijske službe su, postupajući po prijavama podnešenim u okviru projekta Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije, do sada izrekle više od 100 hiljada eura kazni za neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno i kršenje potrošačkih prava.

Iz Ministarstva finansija su saopštili da će, prema odluci Vlade, polovina vrijednosti svake izrečene kazne po prijavi građana putem mobilne i veb aplikacije Budi odgovoran ili Call centara Poreske i Uprave za inspekcijske poslove biti investirana u projekte od opšteg društvenog značaja.

"U ovom trenutku su prikupljena sredstva za realizaciju investicije od opšteg društvenog značaja u vrijednosti od 50 hiljada eura“, navodi se u saopštenju.

Građani su, kako su podsjetili iz Ministarstva, do 31. decembra dostavili niz predloga za ulaganje u projekte od opšteg društvenog značaja, poput kupovine deficitarne medicinske opreme, adaptacije ili opremanja dječijih ustanova, odnosno domova za stare ili podrške osobama sa invaliditetom.

"Nakon konkretizovanja navedenih predloga i utvrđivanja njihove održivosti u saradnji sa institucijama i organizacijama nadležnim za njihovo sprovođenje, biće utvrđena konačna lista predloga za koje će moći da glasaju svi podnosioci prijava", dodaje se u saopštenju.

Javna kampanja „Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0 odsto“, kojom se građani pozivaju na učešće u projektu i prikupljanje sredstava za investiranje u društveno korisne svrhe, trajaće do 1. maja.

Kampanja koja je počela 17. decembra realizuje se u okviru projekta Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije, koji se sprovodi u saradnji Vlade, Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Podgorici.

Bonus video: