Kompanije zavisne od ski sezone da plate porez do septembra

"Na ovaj način i svim ovim mjerama želimo da podstaknemo turističku privredu i na taj način povećamo prihode“, rekao je Gvozdenović.
2 komentar(a)
Ski centar Vučje, Foto: Ivan Petrušić
Ski centar Vučje, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 16.01.2014. 14:50h

Ministarstvo finansija i Poreska uprava (PU) odložiće do septembra plaćanje poreza turističkim kompanijama čije poslovanje zavisi od funkcinisanja skijališta, zbog lošeg početka zimske sezone.

Ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović, saopštio je da je Vlada danas usvojila Informaciju o mjerama za ublažavanje efekata zimske turističke sezone na sjeveru, u kojoj je između ostalog, data preporuka Elektroprivredi (EPCG) da po sličnom principu odloži određenu naplatu koja je vezana za električnu energiju za januar i februar kada skijaški turistički centri slabije rade zbog nedostatka snijega.

Vlada je, prema riječima Gvozdenovića, podržala predloge koje je Ministarstvo održivog razvoja i turizma usaglasilo nakon radnog sastanka sa turističkim predstavnicima na sjeveru Crne Gore.

Na pitanje koliko su turistički poslenici do sada bili redovni u plaćanju poreskih obaveza, Gvozdenović je odgovorio da prihod koji se evidentira na sjeveru nije na visokom nivou.

"Na ovaj način i svim ovim mjerama želimo da podstaknemo turističku privredu i na taj način povećamo prihode“, rekao je Gvozdenović.

Nove mjere podrazumijevaju i da Ministarstvo finansija u saradnji sa Ministarsvom održivog razvoja i turizma razmotri i mogućnost uvođenje stoprocentnog povraćaja akciza na nabavku mineralnih ulja i dizel goriva za korišćenje mehanizacije koja služi za uređenje i održavanje ski staza i ostalih pratećih elemenata.

"Predmet naše posebne pažnje biće i to da se stopa poreza na dodatu vrjednost (PDV) na sjeveru Crne Gore, koja se odnosi na ugostiteljeske objekte, analizira i da vidimo da li može i ona da se svede na sedam odsto. Sada je ona sedam odsto na smještaj“, objasnio je Gvozdenović.

Vlada je zadužila Ministarstvo održivog razvoja, prije svega Nacionalnu turističku organizaciju (NTO), da kada se stvore uslovi za intenziviranje sezone na sjeveru rade na organizaciji posebnih vidova promocije.

Vlada je zadužila Ministarstvo održivog razvoja i NTO da nakon zimske sezone naprave program posebnih manifestacija koji će biti u funkciji razvoja turizma za sezonu 2014/2015.

"U tom pravcu ministarstva održivog razvoja i turizma i finansija, kao i NTO, su učestvovali sa po 20 hiljada eura, tako da je prikupljen fond od 60 hiljada eura koji će prije svega biti uložen u promotivne kampanje i organizaciju manifestacija“, naveo je Gvozdenović.

I Crnogorsko turističko udruženje (CTU) je, kako je podsjetio, organizovalo jednu posebnu akciju u kojoj je prikupljeno preko 15 hiljada eura.

"Preporučili smo opštinama Žabljak, Kolašin i Nikšić da formiraju posebne timove koje bi sačinjavali predstavnici nadležnog Ministarstva, NTO-a, lokalne turističke organizacije, turističke privrede i privatnog smještaja, kako bi zajednički pratili situaciju i preduzeli određene mjere“, saopštio je Gvozdenović.

Prema njegovim riječima i Investiciono-razvojni fond (IRF) će formirati posebnu liniju koja je vezana za podsticaj projekata koji bi trebalo da utiču na još bolje korišćenje prirodnih resursa na sjeveru.

"Fond treba da formira posebnu liniju za finansiranje klizališta, topova za vještački snijeg, staza za noćno i nordijsko skijanje. Vlada je spremna da učestvuje u subvencioniranju kamate kako bi ti projekti bili isplativi, ali tu je i odgovornost preduzetnika koji mora da aplicira i da prezentuje predloge“, kazao je Gvozdenović.

Vlada je zadužila Ministarstvo održivog razvoja i NTO da nakon zimske sezone naprave program posebnih manifestacija koji će biti u funkciji razvoja turizma za sezonu 2014/2015.

Gvozdenović je kazao da se situacija da snijega nema skoro do kraja januara ne dešava često.

"Mislim da je ovo prvi put od kad su otvoreni ski liftovi u Crnoj Gori da nijesu prevezli nijednog skijaša do sredine ili kraja januara“, naveo je Gvozdenović.

On je saopštio da će zbog takve situacije na skijalištima u januaru biti zabilježen pad i to ne samo u Crnoj Gori već i u drugim svjetskim turističkim destinacijama.

Gvozdenović je podsjetio da je na sjeveru Crne Gore bio pripremljen jedan ozbiljan plan koji je Vlada usvojila tokom prošle godine, sa ciljem da se obezbijede kvalitetniji uslovi za realizaciju zimske turističke sezone.

"U skladu sa tim investirali smo u projekat Savin kuk i dali određenu državnu pomoć za Bjelasicu“, dodao je Gvozdenović.

Vlada se, kako je zaključio, bavila kratkoročnim mjeram, ali i onima koje dugoročno treba da obezbijede prevazilaženje sadašnjih problema.

Bonus video: