EPCG nezadovoljna zahtjevom Uniproma

Ako EPCG garantuje traženu cijenu struje za KAP, bila bi u gubitku, a Vlada bi pristala da novcem građana doplati dio do tržišne cijene
7 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2014. 07:54h

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) nezadovoljna je zahtjevom kompanije Uniprom, u vlasništvu biznismena Veselina Pejovića, koja traži da joj se u narednih pet godina garantuje cijena struje za potrebe rada Kombinata aluminijuma u iznosu od 35 eura plus tri eura za troškove prenosa jer bi u tom slučaju godišnje gubili više od 10 miliona eura, saznaju „Vijesti“ nezvanično u EPCG.

U EPCG smatraju da bi, imajući u vidu tržišnu cijenu struje koju KAP troši, a koja je juče na svjetskim berzama iznosila 47 eura po megavat času i varira od 42 do 53 eura MWh, godišnje u aranžmanu koji predlaže Uniprom gubili između 10 i 15 miliona eura. Troškovi prenosa energije za KAP sada koštaju oko sedam eura.

To što je nezadovoljna tom cijenom ne znači da neće pristati na aranžman, ako Vlada novcem građana bude dodala subvencije za struju KAP-a do tržišne cijene.

To što je EPCG sada nezadovoljna ne znači da neće pristati na aranžman, ako Vlada novcem građana doda subvencije za KAP od ponuđene do tržišne cijene

KAP bi, prema sadašnjem energetskom bilnsu, trebalo da potroši za godinu 740 gigavat časova ili 740.000 megavat časova električne energije. I ukoliko bi, na primjer, u odnosu na jučeršnji dan cijena struje za KAP bila niža za oko 16 eura, kako to traži Pejović, EPCG bi kao snabdijevač za godinu gubila skoro 12 miliona eura, a za pet godina za koliko Uniprom traži ugovor oko 60 miliona. To znači da bi, ako budu prihvaćene subvencije, i toliko moglo građane koštati doplaćivanje cijene struje za KAP.

KAP sada sa troškovima prenosa troši struju po cijeni od oko 43 eura po megavat času, a Vlada novcem građana pokriva taj trošak državnog Montenegro bonusa od 27,5 eura po megavat času do tog iznosa. Kombinat sada košta poreske obveznike oko 1,2 miliona eura mjesečno.

Imajući u vidu da je od 2009. godine liberalizovano tržišne za direktne potrošače kao što su KAP, Željezara ili Željeznica Crne Gore, u EPCG očekuju da će KAP na tržištu obezbijediti snabdijevača, a da će im oni fakturisati i ubuduće regulisanu cijenu, kao što je to sad slučaj.

Uniprom je ponudom stečajnoj upravi KAP-a tražio od EPCG i Crnogorskog elektroprenosnog sistema pisane izjave o njegovom zahtjevu i garanciji tražene cijene struje od 38 eura po megavat času u narednih pet godina. Ukoliko se ne udovolji tom zahtjevu, iz Uniproma je najavljeno da bi i dalje htjeli imovinu KAP-a za 28,5 miliona eura, ali u tom slučaju bi ugasili Elektrolizu i uvozili primarni aluminijum iz inostranstva za potrebe njegove dalje prerade u Podgorici.

Bonus video: