Građani se najviše žale zbog neizdavanja računa

"Centar je u potpunosti opravdao namjeru ovog organa da, uz transparentnost svog rada građanima i obveznicima ponudi aktivnu ulogu u stvaranju poreske discipline"
0 komentar(a)
Telefon, Foto: Shutterstock
Telefon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.01.2014. 15:05h

Call centar Poreske uprave (PU) u četvrtom kvartalu prošle godine pozvala je 81 osoba zbog prijavljivanja nepravilnosti u radu poreskih obveznika, koje su se najviše odnosile na neizdavanje fiskalnih računa.

Od ukupnog broja, kako je saopšteno iz PU, 65 poziva se odnosilo na neizdavanje fiskalnih računa, a 16 na prijavu rada bez odobrenja.

"Najviše prijava je evidentirano u Podgorici 47, Nikšića i Cetinja po pet, Herceg Novog i Kolašina po četiri, Budve, Bijelog Polja i Ulcinja po tri, Kotora i Rožaja po dvije, Bara, Berana i Žabljaka po jedna", precizirali su iz PU.

Prijava slučajeva korupcije, kako se navodi, u tom periodu nije bilo.

Dežurni telefon PU 19707 je u četvrtom kvartalu pozvalo oko 3.800 osoba, kako bi dobili odgovora na pitanja koja se odnose na tumačenje zakonskih propisa iz oblasti poreske politike.

"Glavni cilj takve vrste komunikacije je postizanje što većeg stepena saradnje poreskih obveznika i PU. Aktivnostima u vezi sa pružanjem usluga poreskim obveznicima, poreski organ obezbjeđuje adekvatnu informisanost i pomoć, koje su stalne, objektivne i pravovremene", sopštili su iz PU.

Takav vid saradnje, kako su kazali, postaje navika, ne samo za poreske obveznike, već za sve građane i najširu javnost, u cilju poboljšanja kvaliteta komunikacija, međusobne saradnje i stvaranja obostranog poslovnog povjerenja, kao i ujednačavanja uslova privređivanja i oporezivanja poreskih obveznika.

"Kol centar je u potpunosti opravdao namjeru ovog organa da, uz transparentnost svog rada građanima i obveznicima ponudi aktivnu ulogu u stvaranju poreske discipline i poslovnog ambijenta, koji su sinonimi savremenog poslovnog društva", naveli su iz PU.

Na taj način se PU, kako su zaključili, efikasno uključuje u sprovođenje svih zakonskih propisa, a takođe daje i aktivan doprinos borbi protiv sive ekonomije, korupcije i organizovanog kriminala.

Bonus video: