Ivanović: Doći će do tihog rata proizvođača hrane i trgovaca

On je najavio da će u naredna dva mjeseca predložiti novi zakon o bezbjednosti hrane koji će predviđati strože uslove za proizvodnju, čuvanje i stavljanje u promet hrane
0 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.01.2014. 15:07h

Ovo godine može doći do tihog rata između domaćih proizvođača hrane i trgovaca, kazao je juče ministar poljoprivrede Petar Ivanović na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio rezultate rada u prošloj i plan rada u ovoj godini.

On je najavio da će u naredna dva mjeseca predložiti novi zakon o bezbjednosti hrane koji će predviđati strože uslove za proizvodnju, čuvanje i stavljanje u promet hrane, ali i sistem brzog obavještavanja i uzbunjivanja i upravljanja kriznim situacijama kada može doći do ugrožavanja bezbjednosti hrane.

"Imamo situacije kada trgovci najčešće pred praznike ili početak turističke sezone, zbog povećane potrožnje, uvoze velike količine hrane.

Ministar je najavio i izgradnju pogona za preradu životinjskog otpada, podršku obnovi proizvodnje stočne hrane, kao i izgradnju kuće meda u Danilovgradu

Dešava se da se radi o hrani čiji se rok upotrebe nalazi blizu isteka, da se ta hrana iz rifuznih pakovanja prepakira, pa i da dolazi do izmjena deklaracija", naveo je Ivanović, podsjećajući da se inspekcije više ne nalaze u nadležnosti njegovog resora, da je posao ministarstva da donosi novu regulativu, što i radi, i da upozorava i savjetuje.

On je naveo da je trgovina takva djelatnost gdje se odmah želi zaraditi novac, a da je u poljoprivredi i proizvodnji hrane potrebno znanje, ulaganje i vrijeme da bi se ostvarila zarada.

"Sada je potrebno naći mjeru za te dvije različite poslovne filozofije. Trgovci koriste priliku kada strani proizvođači smanje cijene jer od svojih država dobijaju značajne izvozne subvencije, što je legitimno jer žele da brzo zarade novac. Sada naši proizvođači najčešće nisu konkurentni, a ni naš budžet ne može da se nosi sa budžetom velikih poljoprivrednih zemalja koje daju takve subvencije", naveo je Ivanović.

Ministar je kazao da je često kritikovan zbog dijeljenja savjeta, ali je ponovo preporučio da poljoprivredni proizvođači moraju da prate i primjenjuju nova znanja i tehnologije, kako bi smanjili troškove i poboljšali kvalitet i time bili konkuretni na tržištu.

On je za 2014. najavio hiljadu novih radnih mjesta u poljoprivredi, rast poljoprivredne proizvodnje za dva procenta poena, smanjenje deficita poljoprivrednih proizvoda u spoljno trgovinskoj razmjeni za dva procentna poena, smanjenje sive ekonomije u poljoprivredi za pet procentnih poena kao i jaču promociju investicionih potencijala.

Ministar je najavio i izgradnju pogona za preradu životinjskog otpada, podršku obnovi proizvodnje stočne hrane, kao i izgradnju kuće meda u Danilovgradu, u saradnji sa Savezom pčelara, koja bi se bavila otkupom i preradom pčelarskih proizvoda i edukacijom pčelara, kao i preradom voska koji se više ne bi morao uvoziti već bi se i izvozio. U planu je i povećanje obima drvoprerade i izmjena modela privatizacije Novog duvanskog kombinata, kao i donošenje novih zakona o vodama, agro-kooperativama, šumama, ribarstvu, vinu, divljači i lovstvu i o poljoprivrednom zemljištu.

Govoreći o protekloj godini ministar je kazao da je urađeno dosta, ali da nije zadovoljan jer se uvijek može uraditi više. Naveo je da su isplaćene sve obaveze prema poljoprivrednicima, da je povećan broj zaposlenih u ovoj djelatnosti za hiljadu, potpisani ugovori sa 390 proizvođača vrijedni devet miliona eura, da izgrađeno 18 seoskih vodovoda, otvoreno pet novih sirara, povećan otkup mlijeka za 11 odsto, povećani zasadi vinograda za 25 hektara, a pod voćem za 100 hektara, da je podignut stepen bezbjednosti hrane, ubrzano donošenje odluka...

Ova konferencija za novinare bila je krajnje neobična, jer su se pred novinarima našli osim ministra svi pomoćnici, direktori uprava, savjetnici kao i skoro svi zaposleni u ministarstvu, koji su napunili veliku salu hotela Podgorica.

Bonus video: