Gdje je Crna Gora na listi ekonomskih sloboda

Na dnu liste su Iran, Eritreja, Venecuela, Zimbabve, Kuba i Sjeverna Koreja.
2 komentar(a)
Crna Gora ekonomske slobode, Foto: The Heritage Foundation
Crna Gora ekonomske slobode, Foto: The Heritage Foundation
Ažurirano: 14.01.2014. 10:11h

Indeks ekonomskih sloboda Crne Gore je u odnosu na prethodnu godinu porastao za jedan poen i naša zemlja se sa ukupnim rezultatom 63,6 nalazi na 68. mjestu u svijetu u zoni "umjereno slobodnih zemalja".

Ekonomski najslobodniji su Hongkong, Singapur, Australija, Švajcarska, Novi Zeland i Kanada, a prva zapadnoevropska zemlja nalazi se tek na 9. mjestu i to Irska, koja je nedavno uspjela da se oslobodi zagrljaja "trojke" kreditora i konsoliduje svoj finansijski sistem.

Najboljih deset čine još i Čile (7), Mauricijus (8) i Danska (9). Slijedi Estonija na 11. mjestu, dok su na 12. poziciji SAD. Njemačka se kao najjača ekonomija Evrope nalazi tek na 18. mjestu.

Na dnu liste su Iran, Eritreja, Venecuela, Zimbabve, Kuba i Sjeverna Koreja.

Što se regiona tiče, Srbija je zauzela 95. mjesto sa 59,4 poena i nalazi se u zoni "ekonomski uglavnom neslobodnih zemalja". Šest mjesta ispod nalazi se Bosna i Hercegovina (101), Hrvatska je na 87. mjestu u zoni "umjereno slobodnih zemalja", Slovenija je na 74. mjestu, dok je od zemalja iz bivše SFRJ najbolje plasirana Makedonija na 43. poziciji.

Kako se navodi, rezultat Crne Gore je poboljšan u odnosu na prethodnu listu zahvaljujući poboljšanjima u oblastima poslovnih i investicionih sloboda.

Što se Evrope tiče, Crna Gora se nalazi na 31. mjestu od 43 evropske zemlje i kako se navodi potrebno je još raditi na borbi protiv korupcije, jačanju institucija, kao i oslobađanju sudstva od uticaja politike.

Indeks ekonomskih sloboda 2014. možete pogledati ovdje.

Fondacija "Heritidž" je američki konzervativni trust mozgova sa sjedištem u Vašingtonu, koji je stekao veoma jak uticaj na politiku SAD u periodu kada je predsednik bio Ronald Regan.

"Heritidž" se danas smatra najuticajnijom među konzervativnim istraživačkim organizacijama u SAD.

Bonus video: