Nova zgrada u Porto Montenegru: Počeli da grade „Kseniju”

„Ksenija“ se nalazi na jugoistočnom kraju kompleksa Porto Montenegra, u kontakt zoni sa tivatskom gradskom rivom Pine
238 pregleda 8 komentar(a)
Ksenija, Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Ksenija, Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Ažurirano: 14.01.2014. 10:55h

Iskopom temeljne jame počela je gradnja zgrade nazvane „Ksenija“, do sada najvećeg rezidencijalno-poslovnog objekta u tivatskom nautičko-turističkom centru Porto Montenegro.

Objekat vrijedan 21 milion eura gradi austrijska firma „Štrabag“ a biće završen na ljeto 2015. godine.

„Ksenija“ se nalazi na jugoistočnom kraju kompleksa Porto Montenegra, u kontakt zoni sa tivatskom gradskom rivom Pine. Zgrada koju je dizajnirao londonski studio „Reardon Smith Architects“ i firma MHZ iz Pariza imaće 48 jednosobnih, dvosobnih i trosobnih stanova, privatni bazen i teretanu za vlasnike stanova, te centralno dvorište sa kafeima i trgovinama.

Cijene stanova u „Kseniji“, čija je prodaja počela sredinom prošle godine, iznose od 350 hiljada do čak 2,2 miliona eura. Vlada Mila Đukanovića je 2006. godine kanadskom milijarderu Piteru Manku prodala bivše tivatsko vojno brodogradilište Arsenal na kome se sada razvija Porto Montenegro, po kupoprodajnoj cijeni od 3,26 miliona eura. Mank je za socijalni program radnicima Arsenala isplatio još 15,5 miliona eura i dao pet miliona eura donacije gradu Tivtu, nakon što mu je prethodno država obezbijedila traženi povoljan administrativno-pravni i fiskalni okvir, te odgovarajuće prostorno-plansko rješenje novog nautičkog kompleksa.

Jedna od posebnosti „Ksenije“ biće i to što će u sklopu zgrade biti napravljen i sat-toranj po ugledu na slična riješenja u starim primorskim naseljima, a koji će biti i svojevrsna markantna kapija za ulazak u cijeli kompleks Porto Montenegra.

Bonus video: