Platili pet miliona za kredit Boksita, rizično još toliko

Vlada priznala da je lani iz budžeta otišlo 114,5 miliona bez kamata za tuđe pozajmice, i ove godine nastavljena ista praksa
12 komentar(a)
Igor Lukšić, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.01.2014. 10:39h

Vlada je novcem građana prije nekoliko dana platila pet miliona eura NLB Montengrobanci za kredit koji nijesu vratili nikšićki Rudnici boksita, a za koji je država bila žirant. Postoji rizik da se iz državnog budžeta povuče dodatnih pet miliona koliko je garantovano za vraćanje kredita bjelopoljskom preduzeću Lenka i barskoj kompaniji Melgoni - Primorka. Garancija za bjelopoljsku Lenku vrijedna je 520 hiljada eura, a za barsku Melgoni-Primorku četiri miliona eura.

Centralna banka (CBCG) je u preporukama Vladi za vođenje ekonomske poltike za ovu godinu upozorila da postoji rizik od daljeg aktiviranja garancija.

Novcem poreskih obveznika prošle godine je ukupno vraćeno oko 114,5 miliona eura po osnovu izdatih garancija za kredite kompanija. Taj iznos ne sadrži kamate.

Najviše novca je pošlo na Kombinat aluminijuma i to 102,7 miliona eura, dok sa kamatama ta cifra iznosi 113,5 miliona eura

Opširnije u štampanom izdanju "Vijesti" za 14. januar

Bonus video: