Trgovina uz korišćenje povrata PDV-a: Može da se uštedi i 20 odsto

Ovakvim načinom trgovine zavisno od zemlje, vrste kupljene robe i stope PDV-a, može se ostvariti ušteda od 14 do 22 odsto
2275 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2014. 14:41h

Državljani Crne Gore u zemljama Evropske unije ili u državama regiona imaju pravo na povrat ukupnog ili dijela plaćenog poreza na dodatu vrijednost ako te proizvode iznose iz tih država nekorišćene i uredno zapakovane, ali je vrlo malo njih upoznato sa tom mogućnošću.

Ovakvim načinom trgovine, zavisno od zemlje, vrste kupljene robe i stope PDV-a, može se ostvariti ušteda od 14 do 22 odsto, što nije zanemarljiv iznos.

U susjednim zemljama, koje nijesu članice EU, procedura je slična. U trgovini gdje se roba kupuje kažete da ste stranac i da želite da ostvarite pravo povraćaja PDV-a, a prodavac je dužan da vam da formular, upiše broj vašeg pasoša i ostale podatke, ovjeri formular i upakuje robu. Kupac tada plaća punu cijenu proizvoda sa PDV-om. Na izlasku iz zemlje kažete cariniku da imate robu koju želite da oslobodite plaćanja PDV-a, a on je dužan da je pregleda, provjeri i ovjeri dokumenta. Kupac ima rok od tri mjeseca da se sa ovjerenim formularom vrati u prodavnicu gdje je kupio robu, a prodavac je dužan da mu odmah u gotovini isplati uplaćeni PDV ili da novac u roku od 15 dana uplati na žiro-račun kupca. Vraćanje kod prodavca može biti maltretiranje i skuplje od novca koji se može dobiti, pa je isplativo samo ako ponovo putujete na to mjesto u naredna tri mjeseca.

Slična je procedura i u zemljama EU, ali tamo postoji agencija koja posreduje u povraćaju novca od PDV-a i značajno pojednostavljuje proceduru. Jedna od njih je Global Blue iz koje su “Vijestima” odgovorili da posreduju u povraćaju PDV-a u svim članicama EU, kao i u još desetak zemalja, poput Turske, Japana, Južne Koreje, Singapura, Agentine...

Kažu da imaju saradnju sa preko 270 hiljada prodavnica i tržnih centara, koji imaju njihov logo i formulare.

Kada koristi njihove formulare kupac ne mora da se vraća da traži novac od prodavca već mu oni mogu uplatiti na račun banke, a kako u Crnoj Gori ne postoji banka sa kojom sarađuju mogu na adresu poslati ček koji se može unovčiti negdje drugo. U susjednim zemljama sarađuju sa Rafajzen bankom ili Poštom te zemlje gdje se novac može naplatiti, ili kod bilo kojeg njihovog partnera u inostranstvu.

Zavisno do zemlje vraćaju od 12 do 16 odsto novca, a u susjednoj Hrvatskoj, gdje se njihove usluge mogu dobiti u velikim šoping centrima u Splitu i Zagrebu, 15 odsto.

Uvoz robe bez carina i uvoznog PDV-a ograničen je na 150 eura po osobi.

Ove olakšice najčešće koriste građani Crne Gore koji žive u pograničnim gradovima i oni koji češće putuju u inostranstvo. Veljko P. iz Herceg Novog kaže da poslom vrlo često putuje u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku i da stalno koristi ove povoljnosti.

Uvoz robe bez carina i uvoznog PDV-a ograničen je na 150 eura po osobi

“Najčešće kupujem odjeću, obuću i sitnije aparate do 150 eura, ali često i preko toga. Odjeća kod nas je dosta skupa, a zajedno sa povratom novca mogu da uštedim i više od 30 odsto, pa se kada već putujete isplati. Nešto što je kod nas 100 eura, kod komšije može biti 70 ili 80 eura, a još vam vrate 17 ili 20 odsto te sume”, kazao je Veljko.

Marko J. kaže da često putuje i da vrlo rijetko nešto kupuje u Crnoj Gori.

“Ljetos sam bio u Splitu sa porodicom i potrošio oko 400 eura na garderobu. Global mi je vratio 60 eura - manje nego što sam potrošio na gorivo. A ta roba je svakako bila jeftinija nego u Crnoj Gori, tako da je ušteda i preko 100 eura”, kaže Marko.

Povraćaj PDV-a može da se ostvari na svu robu osim akciznu - goriva, motorna i lož ulja, alkohol i prerađevine od duvana.

Galerija

Bonus video: