Istekao rok za povrat novca od takse

Građani ljuti što 31. decembra nijesu mogli predati zahtjev EPCG...
2 komentar(a)
računi za struju, struja, Foto: Arhiva "Vijesti"
računi za struju, struja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.01.2014. 17:08h

Rok u okviru kojeg su građani mogli da podnesu zahtjev za oslobađanje od plaćanja takse od euro na primarno brojilo i taj novac dobiju nazad istekao je posljednjeg dana prošle godine.

Iako su građani mogli tog nameta da se oslobađaju tokom proteklih 18 mjeseci, koliko je bio na snazi Zakon o taksama na pristup određenim uslugama od opšteg interesa, poznatiji kao “euro po euro”, ipak je nekima od njih taj rok bio kratak.

“Pokušao sam 31. decembra oko 13 časova u poslovnici Elektroprivrede (EPCG) u Podgorici da podnesem zahtjev za povraćaj novca, ali je šalter bio zatvoren”, kazao je “Vijestima” jedan od potrošača, a javilo se više njih sa sličnim žalbama.

On tvrdi da je oštećen za 18 eura koliko je trebalo da mu bude vraćeno za jedno od tri brojila koje ima, jer nije na vrijeme informisan da će službe raditi skraćeno radno vrijeme.

Iz EPCG je “Vijestima” saopšteno da su zahtjevi mogli da se podnose i mejlom tokom 31. decembra te da nijesu upoznati da je postojao problem na šalterima u Podgorici.

EPCG je bila u obavezi da na računu za utrošenu električnu energiju dodatno obračuna jedan euro državne takse na tarifno brojilo. Primjena Zakona je počela sa računima za struju od jula 2012. godine. Propisano je bilo i da će od plaćanja te takse biti oslobođeni vlasnici primarnih stambenih objekata, odnosno stana ili kuće u kojima žive. Obavezno je bilo da plaćaju taksu na brojilo za struju na drugo, treće brojilo u istom objektu ili ostalim objektima čiji su vlasnici.

Plaćanja takse su bili oslobođeni i korisnici prava iz socijalne zaštite. Svi oni je trebalo EPCG da dostave određenu dokumentaciju i podnesu zahtjev za oslobađanje. Ko je to uradio prvi naredni račun mu je bio umanjen za iznos takse koju je do tada platio i nakon tog mjeseca ona im nije obračunata.

Prema posljednjim podacima iz EPCG koji su obrađeni zaključno sa 20. novembrom prošle godine takse za tarifno brojilo se na vrijeme oslobodilo 25.170 građana.

Taksa na brojilo, kartice za mobilne telefone i kablovsku ove godine neće biti naplaćivane.

Bonus video: