SNP: Tražićemo sastanak sa Kavarićem zbog problema u "Metalcu"

Radnici su u petak, u prostorijama preduzeća, nastavili štrajk glađu, zahtijevajući isplatu zarada, povezivanje radnog staža i pokretanje proizvodnje.
51 pregleda 7 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Darko Bulatović
Srđan Milić, Foto: Darko Bulatović
Ažurirano: 12.01.2014. 17:08h

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić iniciraće tokom naredne sedmice sastanke sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem i predstavnicima Erste banke i Investiciono razvojnog fonda (IRF), na kojima će se razgovarati o problemima u preduzeću Metalac.

Iz SNP-a su saopštili da će Milić sa Kavarićem i izvršnim direktorima Erste banke i IRF-a, Aleksom Lukićem i Predragom Počekom, razgovarati o problemima i zahtjevima radnika nikšićkog preduzeća koji štrajkuju glađu od 18. decembra.

Iz te partije su podsjetili da su štrajkači Metalca tokom nedavnog razgovora sa Milićem ponovili da traže ispalatu zaostalih zarada, uplatu zaostalih poreza i doprinosa na zarade za protekla 23 mjeseca i pokretanje proizvodnje.

"Govoreći o radu u fabrici i višegodišnjim prisustvu te firme na svetskom tržištu, posebno su naveli da je fabrika Metalac svojim kvalitetom i radom izvozila peći za željezare u Njemačkoj, da preko 70 kranova iz te nikšićke fabrike radi u svjetskim lukama od Barselone, Malte pa do Abu Dabija i da su proizveli naftne platforme koje nalaze u Sjevernom moru”, navodi se u saopštenju.

Takođe, kako su podsjetili, uspješno su isporučivali i hidromehaničku opremu za hidrocentrale Mostarsko Blato i Avče Slovenija, kao i hidrauličnu oplatu za betoniranje tunela na putevima u Crnoj Gori, a i učestvovali su u realizaciji projekta mosta Port Milena u Ulcinju.

Milić je, imajući u vidu te činjenice, kazao da je nevjerovatno da je jedna tako velika firma kao što je Metalac mogla doći u sadašnje stanje, kao i da je nedopustivo, sa bilo koje tačke gledišta, što su zaposleni radnici došli u situaciju da jedino štrajkom glađu mogu potraživati prava i boriti se za egzistenciju svojih porodica.

Radnici su u petak, u prostorijama preduzeća, nastavili štrajk glađu, zahtijevajući isplatu zarada, povezivanje radnog staža i pokretanje proizvodnje.

Radnici su u četvrtak razgovarali sa Kavarićem, koji im je saopštio da je Vlada uradila sve da pomogne Montavar Metalcu, ali ne može da isplaćuje zaostale zarade u bilo kom privatnom preduzeću u Crnoj Gori.

Metalac u stečaju je 2004. godine kupio Goran Mladenović iz Slovenije za 450 hiljada eura.

On je 2012. godine počeo dobrovoljnu likvidaciju firme tvrdeći da ne može poslovati zbog duga od oko tri miliona i nemogućnosti rada u Crnoj Gori.

Početkom 2012. godine pod okriljem Metalca osnovana je druga firma Metalna Montavar Inženjering koju je, prema navodima radnika, od Mladenovića preuzeo Nikola Furundžić.

Prema saznanjima radnika, Furundžić ih je upisao kao zaposlene u Metalni Montavar Inženjeringu, koja nema nikakve imovine, ali ima velike dugove, zbog čega se plaše uvođenja stečaja.

Bonus video: