Vlada predviđa da će inflacija ove godine iznositi 2,9 odsto

Inflatorni pritisci se očekuju sa unutrašnjeg tržišta, kroz najavljeno poskupljenje električne energije i povećanje akciza na duvan
66 pregleda 0 komentar(a)
euro, novac, Foto: Shutterstock
euro, novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.01.2014. 14:16h

Prosječna stopa inflacije bi, prema osnovnom makroekonomskom scenariju Ministarstva finansija, u ovoj godini trebalo da iznosi 2,9 odsto, a u naredne dvije po 2,5 odsto.

“Projekcije kretanja inflacije predviđaju blago smanjenje stopa u odnosu na prošlu godinu, kao posljedica stabilnih ili nižih cijena naftnih derivata i stabilnih cijena hrane”, navodi se u dokumentu pod nazivom Pretpristupni ekonomski program do 2016. godine koji je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak.

Kako su naveli iz Ministarstva, inflatorni pritisci se očekuju sa unutrašnjeg tržišta, kroz najavljeno poskupljenje električne energije i povećanje akciza na duvan u ovoj godini, kao i kroz rast agregatne tražnje tokom cijelog perioda, kao rezultat povećane investicione aktivnosti.

Pretpristupni ekonomski program zasnovan je na dva scenaria - osnovni makroekonomski koji predviđa kontinuirani ekonomski rast crnogorske ekonomije i scenario nižeg rasta.

Prema projekcijama Evropske komisije, inflacija u Crnoj Gori u ovoj godini će iznositi 2,1 odsto, a u narednoj 2,9 odsto.

Bonus video: