Medojević: Iza najbolje ponude za KAP krije se Darko Šarić

Medojević tvrdi da su neki od ponuđača prepoznati u ranijim izvješajima kao bezbjednosno interesantni
62 pregleda 152 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2014. 15:15h

Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević smatra da Agencija za nacionalnu bezbjednost, Tužilaštvo i Agencija za pranje novca već treba da počnu sa kontrolom porijekla novca kompanija koje su dostavile ponude za kupovinu imovine Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP).

On je rekao da postoji “velika vjerovatnoća da će novac narkoklana Darka Šarića biti opran preko kupovine imovine KAP-a”.

“Ranije sam saopštavao da imam informacije od naših bezbjedonosnih službi da bi preko privatizacije KAP-a mogao da se opere ogroman novac od narkokartela Šarića koji još postoji u Crnoj Gori. Zato je potrebno da stečajni sudija prije nego što donese odluku konsultuje ANB i da traži bezbjednosnu provjeru svih investitora da bi se izbjegla situacija da se najznačajniji privredni subjekt u Crnoj Gori preuzme parama organizovanog kriminala”, kazao je Medojević.

Otvorene ponude za KAP: Pejović nudi 28.5 miliona eura >>>

Medojević tvrdi da su neki od ponuđača prepoznati u ranijim izvješajima kao bezbjednosno interesantni. Ocijenio je da su ponude dostavile “firme bez poslovnog kredibiliteta i iskustva u upravljanju kombinatom aluminijuma, koje nemaju pokriće u poslovanju za investicije koje najavljuju, niti imaju taj novac”.

Medojević je preko društvenih mreža bio konkretniji i poručio da se iza najpovoljnije ponude za KAP krije odbjegli Pljevljak, optužen za krijumčarenje droge:

SNP: Bez subvencija na štetu građana

Iz SNP-a očekuju da ponudu koju dostavi stečajni upravnik parlament objektivno ocijeni i o njoj obavi transparentnu raspravu. Iz SNP-a su istakli da je ponuđena cijena ključni faktor shodno Zakonu o stečaju, ali nije manje važna ni dalja namjera investitora u odnosu na nastavak proizvodnje i definisanje cijene struje za KAP.

“Politika subvencija ne smije biti na štetu države Crne Gore i njenih građana”, zvanično su saopštili iz SNP-a. SNP očekuje da neće doći do aktiviranja plana B, koji znači da ako nijedna ponuda ne bude prihvaćena, Skupština i Vlada pregovaraju o cijeni po kojoj bi država preuzela KAP. “Zli jezici kažu da postoje i takvi u parlamentu kojima bi taj šizofreni plan odgovarao”, istakli su iz SNP-a. Iz vladajućih partija su rekli da će se kasnije izjasniti o ponudama.

Skupština se pita

Poslanik Pozitivne Mladen Bojanić poručio je da Skupština ima posljednju riječ u prodaji imovine KAP-a, u skladu sa Zakonom o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metaluškom sektoru. On je kazao da nema dovoljno podataka o ponudama, jer su saopštene šture informacije, ali da mu se čini da su dvije zanimljive - Uniproma i londonskog Get Salesa.

“Ima puno nepoznanica, obje kompanije su najavile investicije, londonska firma čak 700 miliona, ali mi ne znamo da li postoje garancije da će ta investicija biti ostvarena”, ukazao je Bojanić.

Bojaniću je nejasno i pitanje subvencije za struju i treba provjeriti kakvi su planovi potencijalnih investitora. “Stečajni upravnik će provjeravati sve te ponude, a mi kao poslanici ćemo donijeti konačnu odluku o prodaji imovine. Nadam se da ćemo uskoro dobiti i pune informacije o onome što je ponuđeno”, kazao je on.

Galerija

Bonus video: