Žugić: Izašli smo iz recesije

Ministar finansija je kazao da osnovni makroekonomski okvir pokazuje da će rast ekonomije u prošloj godini biti veći od projektovanih 2,5 odsto
24 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Vlada Crne Gore
Radoje Žugić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 10.01.2014. 20:03h

Vlada u ovoj godini ima 285 obaveza da ispuni, koliko je zadala programom rada, od kojih su ključni prioriteti u sektorima turizma, energetike, infrastrukture i poljoprivrede.

Ministar finansija Radoje Žugić objasnio je da je cilj da se postrigne veći životni standard stanovništva, te da očekuju u narednom petogodišnjem periodu da vrijednost najavljenih investicija bude četiri milijarde eura.

„Dokumet sadrži osnovni makroekonomski scanario i scenario nižeg rasta. Prema prvom, planiran je kontinuirani ekonomski rast ekonomije. Realni rast BDP-a projektovan je na nivou od 3,6 odsto u ovoj godini, 3,5 odsto naredne i 3,8 odsto u 2016. godini. Makroekonomski scenario nižeg rasta baziran je na pretpostavci o značajnijim investicionim ulaganjima koja bi uslijedila tek u 2016. godini kao posljedica nepovoljnih globalnih kretanja i strukturnih slabosti crnogorske ekonomije. Po tom scenariju projektovane stope realnog rasta BDP-a su 1,6 odsto u 2014, dva osto naredne i četiri odsto u 2016. godini“ objasnio je Žugić, dodajući da izvršna vlast smatra manje izvjesnim niži scanario.

Ministar je kazao da je država izašla iz recesije i da osnovni makroekonomski okvir pokazuje da će rast ekonomije u prošloj godini biti veći od projektovanih 2,5 odsto.

Prioritet autoput

Među 23 prioritetna projekata su početak izgradnje autoputa Bar-Boljare, nastavak aktivnosti za gradnju drugog bloka termoelektrane u Pljevljima, pet mini elektrana, vjetroelektrane, podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije. Tu je i jadransko-jonski gasovoa, istraživanje nafte i gasa u podmorju...

U turizmu se planira valorizacija Bjelasice i Komova, izgradnja marine u Tivtu, realizacija turističkih kompleksa u Kumboru, Luštici, Plavim horizontima, Kraljičinoj plaži, Maljeviku, gradnja Hilotona u Podgorici. U poljoprivredi predviđaju valorizaciju resursa u oblasti šumarstva i vodoprivrede, izgradnju objekata... Uglavnom se ponavljaju ciljevi iz prošlogodišnjeg programa rada, odnosno predviđen je “nastavak aktivnosti”.

Generalni sekretar Vlade Žarko Šturanović kazao je juče, nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojen Prodgram rada, da će realizacija značajnog broja infrastrukturnih projekta u ovoj godini bitno uticati na obezbjeđivanje ukupnog ekonomskog rasta, zaposlenosti, regionalnog razvoja, spoljne i unutrašnje trgovine i konkurentnost ekonomije.

Programom je predviđeno da se nastave aktivnosti na stvaranju ravnomjernog regionalnog razvoja, unapređenju poslovnog ambijenta za privlačenje investicija, unutrašnjoj reorganizaciji javnog sektora...

Vlada je usvojila uredbu o postupku utvrđivanja iznosa posječne ponderisane maloprodajne cijene cigareta čiji iznos treba da utvrdi Agencija za duvan i da ga do 5. februara dostavi Ministarstvu finansija.

Cigarete će poskupiti ove godine

Izmjenama akcizne politike za ovu godinu predviđeno je da poskupe cigarete.

Prema uredbi, proizvođači i uvoznici cigareta treba Agenciji da dostave utvrđenu ukupnu vrijednost svih cigareta za svaku cjenovnu kategoriju cigareta koje su puštene u slobodan promet po važećim maloprodajnim cijenama, kao i ukupnu količinu za prošlu godinu, da bi se utvrdio konačni iznos procječne cijene.

Usvojen je i Pretpristupni ekonomskom programu od 2013. do 2016. godine kojim je kao glavni cilj ekonomske politike naznačena stabilizacija javnih finansija uz rast stranih i domaćih investicija koje bi imale višestruke efekte na cijelu ekonomiju.

Usvojena je Strategiju razvoja prerađivačke industrije do 2018. godine čiji je cilj da se definišuglavne podsektore prerađivačke industrijei da doprinese društveno-ekonomskom razvoju stvaranjem uslova koji će svim djelovima zemlje omogućiti jačanje konkurentnosti i realizaciju sopstvenih razvojnih potencijala.

Bonus video: