25 priznanja za najuspješnija preduzeća na bazi jasnih, transparentnih kriterijuma - Vijesti.me
PROJEKAT "100 NAJVEĆIH U CRNOJ GORI" PRIČA O USPJEŠNIMA

25 priznanja za najuspješnija preduzeća na bazi jasnih, transparentnih kriterijuma

Nije potrebno da se privredni subjekti prijavljuju. Sva preduzeća koja budu predala tačne finansijske izvještaje najkasnije do 15. aprila, ulaze u bazu za rangiranje

100 najvećih u Crnoj Gori
100 najvećih u Crnoj Gori (Foto: 100najvecih.me)

Projekat "100 najvećih u Crnoj Gori" koji se realizuje kroz partnerstvo BI Consultinga, Ministarstva finansija i Ministarstva ekonomije i uz pokroviteljstvo Societe Generale banke Montenegro, te ekskluzivno partnerstvo sa Crnogorskim Telekomom, ima za cilj promociju pozitivne privredne prakse i poslovnog ambijenta u Crnoj Gori. Kampanja koja traje četiri mjeseca bazira se i na podizanju kulture urednog finansijskog izvještavanja, što je u direktnoj vezi sa rangiranjem kompanija u okviru projekta, a koje će biti objavljeno u specijalnom godišnjem izdanju "Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori 2018”. Projekat će biti zaokružen dodjelom priznanja prvorangiranima u svim kategorijama na svečanosti koja će biti održana 30. maja u hotelu "Hilton Podgorica".

"Interesovanje poslovne javnosti vezano za uslove rangiranja i uključivanja u projekat je zaista veliko. S obzirom na veliki broj upita o kriterijumima rangiranja koji su dostupni su na zvaničnom sajtu projekta: www.100najvecih.me, ovim putem želimo dodatno da ih pojasnimo“, saopštio je Ratko Nikolić, osnivač BI Consultinga, vodećeg provajdera bonitetnih informacija u Crnoj Gori.

100 najvećih u Crnoj Gori
100 najvećih u Crnoj Gori(Foto: 100najvecih.me)

"Nije potrebno da se privredni subjekti prijavljuju. Sva preduzeća koja budu predala tačne finansijske izvještaje najkasnije do 15. aprila, ulaze u bazu za rangiranje", pojasnio je Nikolić.

Za rangiranje u publikaciji "Poslovne novine - 100 najvećih u Crnoj Gori 2018“ uzimaju se u obzir:

  • Sva privredna društva (KD, OD, DOO i AD) registrovana u Crnoj Gori
  • Koja posluju minimum tri godine, imaju najmanje tri zaposlena i 100.000 EUR kapitala (osim za segment MIKRO preduzeća, gdje će granica kapitala biti 50.000 EUR)
  • Koja su predala ispravan finansijski izvještaj za 2017. godinu
  • Nijesu bila na listama blokiranih u posljednjih 12 mjeseci
  • Nijesu bila na crnim listama Poreske uprave Crne Gore posljednjih 12 mjeseci ili uredno realizuju ugovoreni reprogram
  • Koja ostvaruju rezultat u kontinuitetu (ne uzimaju se u obzir rezultati za koje se može utvrditi da su ostvareni jednokratnim poslovnim poduhvatima ili knjigovodstvenim operacijama)
  • Koja nijesu upisana u kaznenu evidenciju
  • Iz izbora za najvećeg poslodavca isključene su agencije registrovane za iznajmljivanje zaposlenih

Rangiraće se po 100 najvećih mikro, malih i srednjih preduzeća i sva velika preduzeća, po ukupnom prihodu, neto dobiti i broju zaposlenih. Pored navedenih 12 kategorija, rangiranje po prihodima će se obaviti u još 12 kategorija po privrednim djelatnostima i to: Trgovina, Hotelska industrija, Poslovanje sa nekretninama, Revizorske i računovodstvene usluge, Građevinarstvo, Hrana i piće, Ostala proizvodnja i prerada (osim hrane i pića), Telekomunikacije, IT sektor, Farmacija (proizvodnja i trgovina, na veliko i malo farmaceutskim proizvodima), Promet nafte i derivata i Medicinske usluge .

Takođe, kompanije sa svih listi, koje u posljednje tri godine, u kontinuitetu, ostvaruju rast ključnih parametara: prihoda, neto-dobiti i broja zaposlenih, biće posebno rangirane, a najveća od njih po prihodima biće nagrađena kao Najveća rastuća kompanija.

U iščekivanju podataka iz analize koju ćemo pripremiti nakon predaje bilansa za 2017. godinu, 31. marta, pogledajte zanimljive statistike poslovanja crnogorskih preduzeća u 2016. godini.

Specijalni partneri projekta su Delta City i Hilton Podgorica, Event partner je Yellow event, a Partner Montefish. Projekt su do danas podržala i tri Srebrna partnera i to: Lukoil, Securitas i Novi Volvox, kao i Prijatelja projekta: Cerovo, Čikom, HR Partners, Kairos, Navar Incorporated, Home Systems, Auto Čačak i D photo Systems, 2BI, dok je Tehnički partner Montimprex.

Pričajmo o uspješnima!

www.100najvecih.me

(PROMO)