Nikčević: Realizacija kapitalnih projekata uslov za veću zaposlenost

Na nepovoljan položaj zaposlenih u velikoj mjeri su uticali i veći troškovi života, niske zarade, neformalni radni odnosi
148 pregleda 4 komentar(a)
Marko Nikčević, Foto: Vesko Belojević
Marko Nikčević, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 09.01.2014. 11:07h

Aktivnim i progresivnim socijalnim dijalogom na svim nivoima, primjenom zakonskih okvira bez izuzetaka i generisanjem novih ekonomskih vrijednosti mogao bi se poboljšati položaj zaposlenih u Crnoj Gori, ocijenio je generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG), Marko Nikčević.

On smatra da bi se socijalnim dijalogom, primjenom zakonskih i generisanjem novih ekonomskih vrijednosti, koje bi uslovile otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje zdravog i održivog privrednog ambijenta moglo doprinijeti da se u velikoj mjeri umanje problemi zaposlenih, ako ne eliminišu u potpunosti.

„Prostora za poboljšanje svakako ima, uz uslov pozitivnog ekonomskog kretanja, odnosno ostvarivanja planiranog rasta i realizacije kapitalnih projekata, što će uticati na povećanje zaposlenosti, ali i aktivniji rad sindikata na terenu, pogotovo kada su u pitanju zaposleni u malim i srednjim preduzećima", rekao je Nikčević agenciji Mina-business.

"Ne zaboravimo, ekonomska kriza nikada nije samo ekonomska, ona je ujedno i socijalna"

On je podsjetio da je kraj prošle godine donio primjenu odredbi Zakona o radu koje se odnose na trajanje ugovora o radu, odnosno obavezu poslodavaca da svim zaposlenima, sa kojima su duže od dvije godine zaključivali ugovor o radu na određeno vrijeme, zaključe ugovor ne neodređeno ili raskinuti radni odnos.

"Gledajući sa aspekta sigurnosti posla i mogućnosti rješavanja nekih egzistencijalnih pitanja, koja su banake uslovljavale ugovorom o radu na neodređeno, položaj velikog broja zaposlenih je svakako bolji u odnosu na 2012. godinu", ocijenio je Nikčević.

Primjenom tih odredbi Zakona o radu uklanjaju se, kako je dodao, i one "nevidljive" barijere po pitanju slobode udruživanja i sindikalnog organizovanja, tako da će zaposleni imati realnu mogućnost da poboljšaju svoj položaj.

"S druge strane, posmatrajući iz ekonomskog aspekta ni prošla, ni 2012. godina nijesu bile na zadovoljavajućem nivou. Prosječna zarada, ukoliko se uopšte redovno isplaćuje, dovoljna je tek nešto preko polovine potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu i taj podatak sam za sebe govori dosta", naveo je Nikčević.

On je kazao da je radno-pravni status zaposlenih, koji je riješen primjenom odredbi Zakona o radu, u principu bio jedan od problema koji je najviše opterećivao zaposlene u prethodnom periodu i iz kojeg su proizilazili mnogi drugi, od nemogućnosti sindikalnog organizovanja i djelovanja, planiranja porodice, do neizvjesnosti i ostalih dugoročnih egzistencijalnih pitanja.

Na nepovoljan položaj zaposlenih u velikoj mjeri su uticali i veći troškovi života, niske zarade, neformalni radni odnosi, skriveni elementi neformalne ekonomije, pogotovo u dijelu nesklada iznosa plate i uplate doprinosa, kao i neadekvatni uslovi za rad.

"Svi ti elementi kod zaposlenih doprinose utisku da se teret ekonomske krize neopravdano najviše prebija preko njihovih leđa. Ne zaboravimo, ekonomska kriza nikada nije samo ekonomska, ona je ujedno i socijalna", poručio je Nikčević.

On je, odgovarajući na pitanje da li protesti i štrajkovi doprinose rješavanju problema zaposlenih, kazao da su to elementi sindikalne borbe, koji se primjenjuju ukoliko mehanizmi socijalnog dijaloga ne daju zadovoljavajući rezultat.

SSCG je, kako kaže, na stalnom zadatku očuvanja i unaprijeđenja radničkih prava članstva i u ovoj godini će uložiti napore i sprovesti aktivnosti da ojačaju organizaciju i uvećaju članstvo.

Bonus video: