Pejović traži manje subvencije za struju

Nikšićki biznismen do sada se jedini prijavio za imovinu KAP-a, “Vijesti” otkrivaju detalje ponude
9 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2014. 07:52h

Ponudu za kupovinu imovine Kombinata aluminijuma u stečaju do sada je predala jedino kompanija Uniprom nikšićkog biznismena Veselina Pejovića. Rok za dostavljanje ponuda Privrednom sudu ističe danas u 16 sati, a moguće je da su neke ponude poslate poštom pa je otvaranje u petak.

Za Vladu, ali i poreske obveznike, najvažnije pitanje je koju cijenu struje je novi vlasnik KAP-a spreman da plati i da li će tražiti subvencije države kako bi ova kompanija opstala. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Pejović je u toku pregovora najavio da je spreman da plati struju Elektroprivredi za 35 eura po megavat satu i tri eura Crnogorskom elektroprenosu.

Prema računici menadžmenta Kombinata sadašnja proizvodnja sirovog aluminijuma bila bi održiva sa cijenom struje od 27,5 eura po megavatu, a Vlada novcem građana i sada plaća iznos do komercijalne cijene. KAP sada megavat plaća 40-42 eura, a gubitke Vlada pokriva iz budžeta preko državne kompanije Montenegro bonus, koja upravlja fabrikom od uvođenja stečaja sredinom 2013.

Vladi bi, prema informacijama “Vijesti”, bilo prihvatljivo da plaća subvencije ako je Pejovićeva cijena 38 eura za megavat. Tada bi država, ako se u KAP-u i novoj Preradi, koju je najavio, zadrži 500-600 radnika imala veći prihod od kompanije u odnosu na iznos subvencija.

Pejović je u toku pregovora kazao da očekuje oporavak cijena aluminijuma na svjetskoj berzi, a da bi, ukoliko do toga ipak ne dođe i ne dobije subvencije države, konzervirao proizvodnju aluminijuma i bavio se samo preradom uvoznog metala.

Opširnije u štampanom izdanju "Vijesti" za 8. januar

Galerija

Bonus video: