Poslodavci: Radnici su u povlašćenom položaju po pitanju raskida radnog odnosa

On je kazao da je praksa pokazala da je značajan broj odredbi Zakona o radu međusobno neusklađen i teško primjenjiv u praksi
88 pregleda 26 komentar(a)
Predrag Mitrović, Foto: Arhiva Vijesti
Predrag Mitrović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.01.2014. 14:50h

Neravnopravan odnos poslodavaca i zaposlenih kada je u pitanju raskid radnog odnosa nije dobar za ukupan ambijent, što za posljedicu ima nezadovoljstvo i destimulativno dejstvo na ogroman broj preduzeća, ocijenio je predsjednik Unije poslodavaca (UPCG), Predrag Mitrović.

On je kazao da je dosadašnja praksa pokazala da je značajan broj odredbi važećeg Zakona o radu, čije se izmjene najavljuju za januar, nedorečen, međusobno neusklađen i teško primjenjiv u praksi.

»To je, uz probleme sa opštim kolektivnim ugovorom, bio razlog što je UPCG u aprilu inicirala hitne izmjene Zakona ili izradu novog, što je još bolja opcija. Nadam se da će i sindikati prepoznati potrebu dodatnog unaprijeđenja tog krucijalnog propisa za uređenje odnosa između svijeta rada i svijeta kapitala«, rekao je Mitrović agenciji Mina-business.

Predstavnici Vlade najavili su izmjene postojećeg Zakona o radu sredinom decembra, neposredno prije početka primjene odredbe koja definiše obavezu poslodavaca da svim zaposlenima, sa kojima su duže od dvije godine zaključivali ugovor o radu na određeno vrijeme, zaključe ugovor ne neodređeno ili raskinuti radni odnos.

Odredba je stupila na snagu 22. decembra, iako su poslodavci tražili njeno odlaganje, objašnjavajući da zbog krize ne mogu radnicima dati posao za stalno.

Premijer Milo Đukanović je sredinom decembra najavio izmjene Zakon o radu, jer se postojećim rješenjem ne pogađa cilj. On je saopštio da će taj Zakon na dnevnom redu Vlade biti već u januaru.

Mitrović smatra da bi predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca trebalo da nađu najbolja rješenja po pitanju izmjene postojećeg Zakona, koja bi obezbijedila budžetska sredstva, zaštitila zaposlene i doprinijela jačanju privrednih aktivnosti.

»Bez takvog pristupa nikome neće biti dobro i uvijek ćemo imati problem. Selektivno postupanje i neravnopravan odnos poslodavaca i zaposlenih, kao što je sada slučaj, nije dobro za ukupan ambijent i, umjesto kooperativnosti i dobrovoljnog poštovanja propisa, izaziva nezadovoljstvo i destimulativno djeluje na veliki broj preduzeća«, saopštio je Mitrović.

Neophodno nastaviti socijalni dijalog

On smatra da je postojeći Zakon o radu samo jedan od primjera koji potvrđuju neophodnost daljeg razvoja tripartitnog dijaloga i većeg stepena usaglašenosti socijalnih partnera po svim pitanjima iz domena ekonomske i socijalne politike, pri čemu je Socijalni savjet jedina adresa za odluke koje će se tim povodom u narednom periodu donositi.

„Vjerujem da će sindikat i Vlada pokazati odgovornost koju, kao socijalni partneri, treba da imaju i da će podržati inicijativu UPCG za izmjene Zakona. U suprotnom, odgovornost za eventualne rizike po tržište rada snosiće upravo oni“, poručio je Mitrović.

Izvršni direktor Montenegro biznis alijanse (MBA), Zoran Vulević, smatra da bi se interesi poslodavaca, kada je riječ o Zakonu o radu, mogli najbolje zaštititi ukoliko im se omogući da nespremne za odgovoran odnos prema poslu bez problema otpuste.

»Prošla su vremena u kojima se dobijanjem rešenja o radu na neodređeno vrijeme doživotno rješavao poslovni status. Tako nešto ne poznaje nijedna snažna i napredna ekonomija ne poznaje, zbog čega je za MBA pitanje da li neko ima ugovor o radu na neodređeno ili određeno vrijeme manje interesantno od donošenja zakonskih rešenja koja bi poslodavcima omogućila da zadrže one koji se zaista odgovorno odnose prema obavezama«, saopštio je Vulević.

"Čemu strah od krajnjih mjera poslodavca?"

Vulević kaže da se nijedan poslodavac neće lako lišiti usluga odgovornog i kvalitetnog radnika.

»Čemu strah od toga da se poslodavcima omogući da pribjegnu krajnjim mjerama, ma koliko one bile nepopularne i neprijatne, i otpuste one koji ne ispunjavaju radne obaveze. Konačno, zašto bi poslodavac više brinuo o radnoj sudbini zaposlenog od njega samog«, pitao je Vulević.

On smatra i da svaki pojedinac mora shvatiti i prihvatiti da od kvaliteta obavljenog posla koji mu je povjeren zavisi ukupan poslovni uspjeh.

»Takav odnos i svijest treba razvijati ukoliko želimo da dugoročno gradimo stabilan ekonomski sistem. Vrijeme pred nama sve će više potvrđivati opravdanost takvog stava MBA«, zaključio je Vulević.

Bonus video: