Prihodi od turizma za devet mjeseci 2013. na nivou cijele prethodne godine

Prihodi za uporedni period su veći 2,9 odsto, što znači da se investicioni projekti realizuju po planu, rekao je Radović
5 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Adriatic Marinas
Porto Montenegro, Foto: Adriatic Marinas
Ažurirano: 04.01.2014. 14:49h

Crna Gora je u prvih deset mjeseci prošle godine ostvarila prihode u turizmu od 711 miliona eura, koliko za čitavu 2012. godinu, saopštio je direktor Nacionalne turističke organizacije (NTO), Saša Radović.

On je naveo da su za uporedni period prihodi veći 2,9 odsto, što znači da je održan pozitivan trend poslovanja turističke privrede i da se investicioni projekti realizuju po planu.

Crnu Goru je po zvaničnoj statistici do kraja novembra prošle godine posjetilo 1,48 miliona turista, što je povećanje od 2,2 odsto, a ostvareno je blizu 9,4 miliona noćenja, dva odsto više u odnosu na uporedni period.

"Povećan je broj aviokompanija i letova ka našoj zemlji, kao i posjeta i prihodi nacionalnih parkova, 20 novih hotela, unaprijeđena ponuda privatnog smještaja, a 12 odsto više mladih ljudi iz Crne Gore angažovano na sezonskim poslovima", rekao je Radović agenciji Mina-business.

Ski centri su ove zimske sezone otvoreni nešto ranije, sa prvim sniježnim padavinama.

"Kraj prošle i početak ove godine su obilježili loši vremenski uslovi, odnosno neuobičajeno visoke temperature, pa ski centri trenutno ne rade punim kapacitetima", naveo je Radović.

On je kazao da su hotelski kapaciteti u turističkim centrima tokom novogodišnjih praznika u potpunosti zauzeti. Hotelijeri su kazali da se za atraktivne višednevne programske i cjenovne aranžmane na sjeveru zemlje, kao i za doček Nove godine tražilo mjesto više.

»Ove zimske sezone turistički privrednici su zadržali prošlogodišnju cjenovnu politiku, pa će i zimska ponuda u skijalištima Savin kuk, Kolašin 1450 i Vučje biti konkurentna u odnosu na regionalne ski centre«, saopštio je Radović.

Bonus video: