Upravni sud najavio raspravu o cijeni struje

Predstavnici nevladinog sektora Goran Đurović, Stevo Muk i Daliborka Uljarević dobili odgovor na urgenciju iz novembra
0 komentar(a)
Stevo Muk, Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Stevo Muk, Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.01.2014. 13:45h

Grupa građana koja je početkom avgusta prošle godine tražila da Upravni sud poništi odluke Regulatorne agencije za energetiku (RAE) o poskupljenju struje dobila je obavještenje od suda da će postupak početkom ove godine doći na njihov dnevni red.

Predstavnici nevladinog sektora Goran Đurović, Stevo Muk i Daliborka Uljarević su tražili da Upravni sud poništi odluke RAE zbog “pogrešne primjene zakona, povrede postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja”.

Cijena struje je u avgustu povećana za 2,38 odsto i domaćinstva od tada kilovat-sat električne energije plaćaju 9,9 centi sa uračunatim PDV-om.

Muk je “Vijestima” kazao da Upravni sud neobjašnjivo odugovlači postupak koji su inicirali prije pola godine. Ažurnost koju imaju kada je njihova tužba u pitanju, kako tvrdi, odraz je odnosa koji imaju prema građanima

"Predmet je dodijeljen u rad sudiju na dalji postupak i odlučivanje, početkom 2014. godine će se u upravnom sporu u skladu sa zakonskim odredbama, ocijeniti navodi vaše tužbe i zakonitost upravnog akta", navodi se u odgovoru koji je potpisao predsjednik Upravnog suda Branislav Radulović.

Muk je “Vijestima” kazao da Upravni sud neobjašnjivo odugovlači postupak koji su inicirali prije pola godine. Ažurnost koju imaju kada je njihova tužba u pitanju, kako tvrdi, odraz je odnosa koji imaju prema građanima.

"Mnogo su ažurniji u pojedinim slučajevima kada finansijske posljedice po građane nijesu toliko velike. Odugovlače i to nam se ne sviđa", rekao je Muk.

RAE je projektovala novo povećanje cijene električne energije od avgusta ove godine, a spekuliše se da bi jedno moglo da bude i prije ljeta zbog Kombinata aluminijuma.

Muk je rekao da postupak, ako počne tokom januara, ne može biti završen prije februara ili marta, što je ukupno nedopustivo mnogo vremena.

Muk, Đurović i Uljarević su u tužbi istakli da se bez presude Upravnog suda dovodi u pitanje dalje zakonito postupanje RAE i “pravna sigurnost svih aktera u elektroenergetskoj oblasti”.

Po tužbama koje su ranije podnosili Uljarević, Đurović i Muk poništeno je pet odluka RAE o cijenama struje, ali regulator nije mijenjao cijene u korist građana, već samo detaljnije obrazložio odluke.

Tužbom grupe građana je ukazano da je RAE trebalo da koriguje prihod energetskih kompanija za više desetina miliona eura u korist potrošača.

Bonus video: