Članstvo u EU neće ugroziti tradicionalnu proizvodnju

Bivši pregovarač za poglavlje poljoprivrede iz Hrvatske i ekspert u toj oblasti Ružica Gelo navodi da se zajednička poljoprivredna politika EU u posljednjih nekoliko godina značajno pojednostavila i nema više nikakvih ograničenja u proizvodnji jer su sve proizvodne kvote ukinute
70 pregleda 2 komentar(a)
katun, Foto: Dragana Šćepanović
katun, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 06.08.2018. 16:59h

Članstvo u EU poljoprivrednicima donosi brojne prednosti, ali i izazove sa kojima treba na vrijeme da se upoznaju. Stručnjaci, međutim, poručuju da nema razloga za strahove jer se neće dovesti u pitanje tradicionalna i po mnogo čemu specifična crnogorska proizvodnja i neće biti zabrane proizvodnje rakije, klanja stoke na privatnom gazdinstvu i slično.

Bivši pregovarač za poglavlje poljoprivrede iz Hrvatske i ekspert u toj oblasti Ružica Gelo navodi da se zajednička poljoprivredna politika EU u posljednjih nekoliko godina značajno pojednostavila i nema više nikakvih ograničenja u proizvodnji jer su sve proizvodne kvote ukinute.

“S te strane strahovi su potpuno neopravdani. Međutim, pitanje konkurentnosti nacionalnih proizvoda u odnosu na proizvode koji dolaze iz ostalih država članica zaslužuje svaku pažnju i vrlo je važno pristupiti mu čim prije”, poručila je Gelo.

Prema njenim riječima, prednosti članstva u EU su brojne, a među najvažnije spadaju pristup EU fondovima i jedinstvenom tržištu Unije.

Ona je podsjetila da su pregovori o poglavlju 11 u slučaju Hrvatske počeli među prvima, a završili među posljednjima.

“Od screeninga do privremenog zatvaranja poglavlja prošlo je oko 5,5 godina. Razlozi tome su brojni, prije svega radi se o tome da je pravna tekovina u poglavlju 11 zbilja obimna, poljoprivredni sektor je u pravilu osjetljiv državama kandidatima, ali i državama članica”, rekla je Gelo za Vladin magazin Eurokaz. Crna Gora je sva tri poglavlja iz oblasti poljoprivrede (11 - Poljoprivreda i ruralni razvoj, 12 - Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor, 13 - Ribarstvo) zvanično otvorila 2016. godine. Član Pregovaračke grupe za poglavlja 11, 12, 13 Radana Damjanović navodi da je otvaranju poglavlja prethodio rad na ispunjavanju mjerila, što je podrazumijevalo donošenje strateških dokumenata i planova za usaglašavanje sa pravnom tekovinom EU u tim oblastima.

39 miliona eura je krajem 2017. odobreno za crnogorsku poljoprivredu u okviru IPARD programa, a uz nacionalnu kontribuciju i učešće korisnika novca biće po osnovu IPARD obezbijeđeno 85 miliona za četiri godine

Sada se, kako je dodala, radi na ispunjavanju završnih mjerila za zatvaranje poglavlja.

Ona je navela da poljoprivredna politika EU jeste kompleksna, ali je kreirana tako da proizvođačima osigura stabilan dohodak i pristojan životni standard.

Prema njenim riječima, primjena evropske poljoprivredne politike neće dovesti u pitanje tradicionalnu i po mnogo čemu specifičnu crnogorsku proizvodnju.

Iz Privredne komore (PKCG) navode da članstvo otvara velike mogućnosti proizvođačima koji imaju ideje, znanje, inovativnost i sposobnosti, ali može biti i prijetnja onima koji se ne mogu suočiti s konkurentskim izazovima velikog tržišta.

“Zato je veoma važno da se proizvođači na vrijeme upoznaju sa prednostima koje pruža članstvo u EU, ali i sa izazovima i ograničenjima koji su sastavni dio ove politike”, rekli su iz PKCG.

Iz PKCG navode da su prednosti koje poljoprivrednicima donosi članstvo u EU poboljšanje uslova života u ruralnim sredinama koje će omogućiti zadržavanje mladih na selu kroz veću mogućnost zapošljavanja, rast prihoda poljoprivrednika, restrukturiranje i modernizaciju poljoprivredenih gazdinstava.

Bonus video: