Kavarić kaže da Vlada ništa ne krije o KAP-u

Izvršna vlast nije objavila koliko je miliona iz budžeta otišlo Kombinatu u stečaju, a ministar ekonomije smatra da je dovoljno što su rekli da plaćaju razliku u cijeni struje
60 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2014. 20:44h

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić tvrdi da Vlada nije krila da se proizvodnja Kombinata aluminijuma i krađa struje za tu kompaniju finansiraju iz državnog budžeta.

On je izjavio da je Vlada jedina koja je od početka naglašavala da je cijena električne energije koju KAP može da izdrži 27,5 eura po megavat času i objasnila model koji nije prihvaćen.

KAP je u stečaju od 8. jula prošle godine, a tek početkom novembra je poslanik SDP-a Damir Šehović saopštio da Vlada novcem građana sa oko 13 miliona finansira gubitke KAP-a i plaća krađu struje iz evropskog sistema.

Vlada u jednom od internih dokumenata, čiji je Kavarić potpisnik, priznaje koliko se tačno izdvaja za KAP od 9. jula do kraja prošle godine.

Gubici u poslovanju su koštali poreske obveznike oko 5,5 miliona eura, a krađa struje iz evropskog sistema oko 3,4 miliona.

Kombinat aluminijuma

Preostalih oko 3,6 miliona za krađu je ostavljeno da bude plaćeno početkom ove godine - iz državnog budžeta ili preko državnog CGES-a, što se sada neformalno pominje. Iz Vlade se o tim ciframa nijesu izjašnjavali, a još nema ni dokumenta na sajtu izvršne vlasti.

“Montenegro bonus je plaćao struju po cijeni od 43,5 eura po megavat času i to avansno. Njihova obaveza je bila, između ostalog, da obezbijedi kontinuitet proizvodnje, bolju zaštitu i očuvanje imovine od propadanja i smanjenja njene vrijednosti”, rekao je Kavarić odgovarajući na pitanje do kada će da se finasira KAP iz državnog budžeta pokrivanjem gubitaka Montenergoro bonusu. Razlika u cijeni je, dakle, pokrivena iz državnog budžeta.

Kavarić smatra i da se ocjena iz Energetske zajednice da je krađa struje za rad KAP-a "hajdučija kakve nije bilo nakon Drugog svjetskog rata" odnosila “na KAP i na menadžment i nije bilo nikakve kritike na račun regulatora ili Vlade”

“Plan koji je previđen budžetom jeste da se KAP-u obezbijedi održavanje proizvodnje do završetak stečaja. Što se tiče dokumenata pod oznakom interno, u finalnom se svi ti dokumenti reflektuju u budžetu koji je javan dokument”, naveo je Kavarić u intervjuu “Vijestima” elektronskom poštom.

Ministar je istakao da osjeća odgovornost zbog krađe struje za rad KAP-a, kao i za sve što je u nadležnosti resora ekonomije.

“Ako me pitate da li su nadležni državni organi po ovom pitanju propustili bilo šta da urade, kažem da nijesu”, dodao je on.

Kavarić je istakao da je najvažnije da su sve nadležne institucije - Regulatorna agencija za energetiku, CGES, EPCG, nadležne inspekcijske i nadzorne službe bile uključene u problematiku.

“Nije preskočen red poteza prilikom reagovanja na tada delikventnog potrošača odnosno Kombinat aluminijuma. Jednostavno sistem nije dizajniran za tako bahato ponašanje tako velikog potrošača, jer je fabrika bila dio sistema koji je drugačije funkcionisao”, naveo je Kavarić.

Kavarić je poručio da nijesu tačne tvrdnje da je proces raspisivanja tendera za izgradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima netransparentan i da se država kao većinski vlasnik Elektroprivrede pretjerano drži po strani

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač je tada rekao da Regulatorna agencija za energetiku nije imala ovlašćenja da reaguje i jedina mogućnost je bila da oduzme licencu.

"Da je iskoristila to jedino ovlašćenje, napravila bi haos, odnosno veću štetu. Po tom pitanju je trebalo da reaguju inspekcijske službe, odnosno u krajnjem Vlada kao vlasnik operatora sistema", rekao je Kopač.

Kopač je objasnio da nije KAP samo krivac, da je njegovo ponašanje neodgovorno, ali “na kraju je uvijek kriva Vlada”.

Govoreći o eventualnom kupcu za imovinu KAP-a koji bi ujedno bio zainteresovan za Boksite, ministar je kazao da bi to bilo idealno rješenje, ali da se kad je u pitanju prodaja imovine ne mogu postavljati uslovi budućem kupcu i da je jedini uslov cijena.

Kavarić je poručio da nijesu tačne tvrdnje da je proces raspisivanja tendera za izgradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima netransparentan i da se država kao većinski vlasnik Elektroprivrede pretjerano drži po strani.

“U fazi smo kada smo najbliži realizaciji projekta i više je nego odlična vijest da u uslovima globalne krize koju je najviše obilježio oprez investitora, za naš projekat zainteresujemo devet kompanija. I najveći skeptici se moraju saglasiti da je to najbolja potvrda politici Vlade u ovoj oblasti”, istakao je Kavarić.

U trci za gradnju drugog bloka TE ostali su češka kompanija Škoda Praha, kineska Powerchina Hubei Electric Power Survey, kao glavni konkurenti, a na listi su i slovački konzorcijum Istroenergo grupa i kineska China Machinery Engineering Corporation.

Ako bude nafte, država će biti na dobitku

Kavarić je istakao da se 20 kompanija interesovalo za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmoriju i prije raspisivanja tendera. Rok za dostavljanje ponuda je produžen na zahtjev zainteresovanih kompanija i tender će biti zatvoren 15. maja umjesto 28. februara, što je bio prvobitni rok.

“O ponudama ćemo govoriti kada se tender završi. Ono što je važno napomenuti je da smo definisali sve uslove i u legislativi kao i u samom tenderu i da smo u tom poslu učili od Norvežana koji su bili konsultanti”, rekao je Kavarić.

On je istakao da je to ujedno i garancija da će najviše koristi od projekta imati buduće generacije, jer je interes države “više nego zaštićen zahvatom od 70 odsto profita ukoliko se ispostavi da imamo nafte koja može biti korištena u komercijalne svrhe”.

Galerija

Bonus video: